Savetnik Stejt departmenta Čolet iduće nedelje u Prištini, Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Podgorici 1Foto: EPA-EFE/STR

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet boraviće naredne sedmice u poseti Zapadnom Balkanu a glavne teme njegovih razgovora biće energetska bezbednost, napredak na putu ka EU i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kako je saopštio Stejt department, Čolet će od 12. do 17. decembra posetiti Kosovo, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, kao i Belgiju, sa ciljem da naglasi trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu regiona.

Posetu regionu američki zvaničnik počinje u Prištini gde će se 12. i 13. decembra sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima kako bi razgovarali o nastavku saradnje po nizu pitanja. U ta pitanja su, kako se navodi u saopštenju, uključeni i napori SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i dijalog uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, usredsređenog na međusobno priznavanje.

Američki zvaničnik u Beogradu će boraviti 13. decembra. On će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o energetskpoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku Srbije ka članstvu u EU.

Takođe će, dodaje se, razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom.

Čolet će 14. decembra otputovati u Sarajevo gde će se predstavnicima vlasti BiH razgovarati o vladavini prava, ekonomskim, energetskim i odbrambenim reformama. On će, kako se dodaje, razgovarati i sa zvaničnicima uključenim u borbu protiv korupcije i drugih teških zločina.

Tog dana će posetiti i Skoplje, gde će sa predstavnicima vlade razgovarati o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Narednog dana, 15. decembra, Čolet će posetiti Podgoricu gde će razgovarati sa predstavnicima vlasti i civilnog društva ;o trenutnom političkom ćorsokaku, ; zajedničkoj posvećenosti regionalnoj bezbednosti i kontinuiranom napretku Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

U Zagrebu će se tog dana razgovarati sa vladinim zvaničnicima o saradnji u oblasti odbrane, evropskoj energetskoj bezbednosti, kao i ekonomskom prosperitetu i bezbednosti u regionu, a finaliziraće i sporazume Hrvatske i SAD o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji.

Evropsku turneju Čolet završava u Briselu gde će 16. i 17. decembra sa partnerima iz EU i NATO razgovarati o saradnji u nizu globalnih pitanja, uključujući kontinuiranu podršku Ukrajini, procesu pridruživanja EU i evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, energetskoj bezbednosti i dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU, najavio je Stejt department.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari