Ministar Ružić predlaže dve mere za borbu protiv nasilja u školama: Evo šta je rekao o davanju statusa službenog lica prosvetarima!

09.12.2022

09:18

0

Autor: J.J.

Već danima javnost potresaju brojne priče o vršnjačkom nasilju u školama

Ministar Ružić predlaže dve mere za borbu protiv nasilja u školama: Evo šta je rekao o davanju statusa službenog lica prosvetarima!
Branko Ružić - Copyright Tanjug

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će Radna grupa tog ministarstva 20. decembra izaći sa konkretnim predlozima za borbu protiv nasilja u školama, a da je, za sada, jedino izvesno da će tražiti veći broj pedagoga i psihologa u školama.

Što se tiče davanja statusa službenog lica nastavnicima, Ružić kaže da iz razgovora sa predstavnicima reprezentativnih sindikata nije stekao utisak da su oni za to.

- Prava jesu veća, ali su veće i obavezem i potencijalno krivično-pravna odgovornost je veća za njih ako oni počine neko delo. Ono što poznaje naš zakon jeste da se nasilje prema nastavniku tretira kao nasilje prema službenom licu i mislim da bi ta forma mogla da zadovolji - rekao je Ružić za Tanjug, a prenosi "Politika".

Podsetimo, već danima javnost potresaju brojne priče o vršnjačkom nasilju u školama.

Danima javnost prati situaciju u Trsteniku, nakon što je na mrežama osvanuo snimak skandaloznog ponašanja učenika na kome se vidi kako grupica dečaka razgovara sa profesorkom Tehničke škole, potom joj izmiče stolicu na kojoj sedi, nakon čega žena završava na podu učionice. Gnusan čin propraćen je i podsmehom.

 

 

Direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić doneo je odluku o isključenju dvojice đaka N. Ž. i M. M., nakon što je usvojen predlog Nastavničkog veća koji je jednoglasno donet na sednici 23. novembra. I. K. se, podsetimo, ispisao dan pre zasedanja Veća.

Foto:Printskrin/Tviter
 

Zbog pritiska javnosti i tereta koji se obrušio na decu prouzrokovanog njihovim nedoličnim ponašanjem, otac učenika N. Ž. (17), koji je izmakao stolicu profesorki, prijavio je da je njegov sin pokušao da izvrši samoubistvo.

Oglasila se i profesorka

Zbog nasilja koje je pretrpela, oglasila se i nastavnica, koja je istakla da su odluke koje su usledile nakon incidenta znak da smo na dobrom putu.

- Napokon je potpisano rešenje o isključenju i još uvek ima šanse da se stvari poprave. Sad mi je dosta lakše, pao mi je kamen sa srca. Škola je bezbedna i ne moram da brinem i za sina. Mnogo mi znači i odluka Ministarstva prosvete da jedinica iz vladanja znači da učenik ponavlja razred. Sve je počelo sitnim koracima, ali idemo ka dostizanju pravde - kazala je ranije profesorka i zahvalila svima koji su bili uz nju - novinarima, profesorima, kolegama...

Dečak ostao bez slezine

Podsetimo, dečak iz Subotice kojem je nakon napada u OŠ "Sonja Marinković" odstranjena slezina u stabilnom je stanju. Direktor škole Pajica Bašić rekao je ranije da su deca u razgovoru sa nadležnima u školi sve što se dogodilo predstavila kao igru sa "Tik-toka", a da su shvatili šta su uradili nakon što su videli posledice. Dodao je da će biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak tokom kojeg će se utvrditi kakve će mere biti izrečene učenicima.

Direktor OŠ "Sonja Marinković" u Subotici Pajica Bašić rekao je da su u razgovoru sa decom koja su učestvovala u tom incidentu i njihovim roditeljima saznali šta se dogodilo tog dana.

Predstavili kao igru na "Tik-toku"

-  Oni tvrde da nisu imali sukobe među sobom, ali ono što je interesantno, prilikom prvog razgovora sa decom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na "Tik-toku" gde se učenik obara i on pada. Nisu to shvatili kao nešto ozbiljno. Međutim, posle događaja koji je sledio i posle onoga što su videli, shvatili su kakvu su grešku napravili i u prisustvu roditelja, svaki od učenika je shvatio o čemu se radi -  rekao je ranije Bašić.

Dodao je da su deca tek posle događaja shvatila da to nije igra i da će danas biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u incidentu.

- Postupak se pokreće za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom periodu biće prisutan pojedinačni rad sa svakim učenikom, takođe i sa odeljenjem u kojem se oni nalaze, a na kraju svega toga izriču se i vaspitno-disciplinske mere jer je ovde ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno-korisni rad učenicima - naveo je tada direktor škole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike