Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
MLADI O GORUĆEM PROBLEMU Predstavom skreću pažnju na štetnost alkohola i zabrinjavajuću statistiku

MLADI O GORUĆEM PROBLEMU Predstavom skreću pažnju na štetnost alkohola i zabrinjavajuću statistiku

Centar za omladinski rad uz strateško partnerstvo i podršku Ministarstva turizma i omladine organizuje tri izvođenja predstave forum teatra "Šta radiš večeras?" koju je osmislilo, realizovalo i odglumilo dvadesetdvoje mladih iz Novog Sada uzrasta od 15 do 18 godina čija je glavna poruka da alkohol štetno utiče na mlade.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Forum-teatar Foto: Forum teatar / Ustupljene fotografije
Forum-teatar

Reč je o društveno angažovanom pozorištu koje podrazumeva igranje predstave od nekoliko scena, a zatim uključivanje publike, koja postaje aktivan učesnik, u rešavanje problema koji predstava postavlja.

Tema predstave je ukazivanje na štetan uticaj društvenih normi alkohola na razvoj mladih i kulturološki i socijalni pritisak okoline jer istraživanja Centra za omladinski rad pokazuju da je do 18 godine 81,4 odsto mladih konzumiralo alkohol iako nisu platežno sposobni, da duplo više njih konzumira alkohol pre 14 nego posle 18 godina i da 4 od 5 mladih osoba u bilo kom momentu bilo gde mogu da konzumiraju alkohol.

Kreiranju predstave prethodila su tri meseca radioničarskog rada sa glumicom i dramskom pedagoškinjom Sonjom Leštar.

Zbog velikog interesovanja mladih glumaca i publike, predstava će se umesto jednom izvoditi tri puta i to u petak, 9. decembra od 12 časova u pozorišnoj sali gimnazije "Laza Kostić", zatim u subotu, 10. decembra sa dva izvođenja od 19 časova i od 20.30 časova u omladinskom centru OPENS, kao i u petak, 16. decembra u istim terminima na istoj lokaciji.

Predstava se realizuje u okviru projekta "Zdravlje mladih ispred profita 2.0" podržanog i finansiranog od strane Ministarstva turizma i omladine na osnovu javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade i programa "Mladi su zakon".