Sremska Mitrovica: Prvom potrošaču u naselju „Matija Huđi“ pušten gas 1Foto: mitrovica.info

Završetkom gasifikacije prvog, neparnog dela stambenog naselja „Matija Huđi“, stanovnici ovog naselja dobili su mogućnost da se priključe na distributivnu gasnu mrežu. Prvom korisniku pušten je gas u instalacije i tako je i zvanično postao potrošač prirodnog gasa.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, Jelena i Nikola Malešević zvanično su postali potrošači gasa.

„Do sada smo se grejali na struju i odlučili smo se da pređemo na prirodni gas, prevashodno zbog uštede jer smatramo da će troškovi biti manji. Pored toga, smatrali smo da je u današnje vreme potrebno imati što više alternativa kada su energenti u pitanju“, rekao je Nikola.

Jelena i Nikola očekuju prinovu pa je ovaj vid grejanja, posebno za Jelenu, mnogo praktičniji.

„Ovako je dosta ekonomičnije i praktičnije jer ne moram da razmišljam o jeftinoj i skupoj tarifi struje, a posebno nam je praktično što uvek ima i tople vode“, dodala je Jelena.

Za potrebe gasifikacije naselja „Matija Huđi“ izgrađena je distributivna gasna mreža dužine 315 metara, merno regulaciona stanica i razvodni gasovod u dužini od 2.800 metara.

U četiri ulaza zgrada izgrađen je čelični, razvodni gasovod što je preduslov priključenja stambenih jedinica.

„Značaj ovog projekta je u tome što su stanovnici naselja dobili mogućnost da se priključe na najkomforniji vid grejanja, ali i u gašenju individualnih ložišta i prelaska na gas, kao ekološki najprihvatljivijeg goriva. Na taj način se utiče i na poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu. Planiramo da u sledećoj godini nastavimo sa ovim projektom, tj. da gasifikujemo i drugi, parni deo naselja, kao i da nastavimo izgradnju čeličnih razvoda po ulazima zgrada bez obzira na broj zainteresovanih po jednom ulazu, kao i do sada. Inače, planirali smo da sledeće godine, za stanovnike parnog dela naselja, u jednom periodu takođe organizujemo promo cenu priključenja, kako bi svi imali ravnopravan položaj. Na kraju, da dodam, zahteve za priključenje primamo tokom cele godine, a realizujemo ih prema vremenskim prilikama za izgradnju“, rekla je Danica Nedić, direktorka JP „Srem-gas“ Sremska Mitrovica.

Ukupna vrednost projekta je oko 30 miliona dinara i finansiran je sopstvenim sredstvima JP „Srem-gas“.

Do sada je zahtev za priključenje podnelo 60 domaćinstava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari