Biznis Privreda i finansije
Istanbulski ekonomski samit: Neophodna zajednička akcija ZA REŠAVANJE KRIZE globalnog snabdevanja

Istanbulski ekonomski samit: Neophodna zajednička akcija ZA REŠAVANJE KRIZE globalnog snabdevanja

Banke daju doprinos dobrom funkcionisanju lanaca vrednosti kroz razvoj novih tehnologija i digitalizaciju svojih usluga, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić na VI Istanbulskom ekonomskom samitu koji je u toku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ekonomija shutterstock 1176053683 Foto: shutterstock
ekonomija shutterstock 1176053683

“Uvažavajući ekološke kriterijume i principe zelene ekonomije, banke su istovremeno fokusirane i na očuvanje životne sredine”, dodao je Žugić i naveo da CBCG podstiče banke u Crnoj Gori da podrže klimatski orijentisane investicije i one namenjene dekarbonizaciji industrije, i da u novim okolnostima prepoznaju i iskoriste šansu za razvoj novih proizvoda.

Lanci snabdevanja, trgovina, transport, turizam, inovacije i transformacije u energetici, te njihov uticaj na globalnu ekonomiju, glavne su teme ovogodišnjeg samita. Za održivi razvoj globalne ekonomije potrebno je da pojedinačne zemlje upravljaju sopstvenim razvojem na način koji ne ugrožava ekološku ravnotežu, poručeno je sa Samita. Učesnici su saglasni u oceni da je za bolju budućnost neophodno povećati proizvodnju obnovljive energije, te da svaka zemlja treba da doprinese borbi protiv klimatskih promjena, kroz iniciranje i realizaciju ekološki prihvatljivih aktivnosti.

Istanbulski ekonomski samit, koji se održava jednom godišnje, ima za cilj održavanje i snaženje koordinacije između zemalja, sektora i institucija i predstavlja jednu od najcenjenijih platformi za raspravu o globalnoj ekonomiji.

(Bankar.me)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.