Novi optimizam proslaviće 18 godina u Zrenjaninu 1Foto: Novi optimizam

Pokret Novi optimizam obeležiće u subotu, 10. decebra Međunarodni dan ljudskih prava u Zrenjaninu kada će uručiti novoustanovljeno priznanje Građanskih inicijativa i Novog Optimizma „Heroji građanskog aktivizma“.

Priznanje Heroji građanskog aktivizma biće uručeno aktivistima i aktivistkinjama beogradske inicijative Pravo na vodu, koja se zalaže za zaštitu i očuvanje životne sredine, posebno vodotokova, izvorišta, lekovitih voda, jezera i podzemnih voda, i u svom radu ističu da voda treba da bude i ostane javno dobro pod demokratskom kontrolom i u javnom vlasništvu.

„Cilj nam je da istaknemo pravo na vodu, zemlju i vazduh, kao elementarna ljudska prava koja su sve ugroženija, i u Zrenjaninu, nekada domu Zelenog Zvona ali i izvorištu Optimizma, ugrožavanje tih prava je sve drastičnije“, poručuju iz Novog optimizma.

Kako podsećaju, aktivisti Prava na vodu prošle godine su ostvarili saradnju sa Darkom Rundekom, što je kulminiralo besplatnim koncertom „Pevamo u glas, rekama za spas!“ koji je bio posvećen očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva.

Karikaturista Dušan Petričić i za ovu priliku nacrtaće karikaturu koja će na njemu svojstven način predstaviti zabrinjavajuće stanje životne sredine u našoj zemlji.

Deo programa biće i bubnjari Dragoljuba Đuričića, koji i danas simbolizuju otpor autokratskom režimu i borbu za slobodu; advokat Rodoljub Šabić, jedan od laureata nagrade Dobar primer Novog Optimizma, pročitaće svoje obrazloženje priznanja Heroji građanskog aktivizma i uručiti plaketu inicijativi Pravo na vodu.

Okupljenima će se obratiiti i članovi Novog Optimizma profesorka Senka Jankov, predsednica upravnog odbora, Marija Dakić; osnivač Branislav Grubački; Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva i član upravnog odbora Optimizma; Nenad Jelenković, muzičar i inicijator akcije „kapiraj kopiraj”; muzički novinar i rok kritičar  Pera Janajtović.

Najavljujeno je specijalno obraćanje prijatelja Novog Optimizma, muzičara Darka Rundeka i Zdenka Kolara.

Svečanost se održava u hotelu Vojvodina, sa početkom u 17 časova. Potom će u Lion Pub-u od 21 čas biti održana svirka u čast Vlade Divljana, a njegove pesme izvodiće bend „(NE)normalni” zajedno sa specijalnim gostom Zdenkom Kolarom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari