Dostupni linkovi

Maltretirana tadžikistanska nevjesta izbjegla tragičan kraj


Ruzigul Mahmadsaid
Ruzigul Mahmadsaid

Pišu: Sarvinoz Ruhulloh, Shahlo Abdulloeva, Chris Rickleton i Mumin Ahmadi

Kada je Ruzigul Mahmadsaid nestala iz svog sela u Tadžikistanu nakon svađe sa svojom tazbinom u oktobru, njeni roditelji su strahovali od najgoreg, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Posljednjih godina trend samoubistava među mladim nevjestama raste u toj centralnoazijskoj zemlji, gdje je zlostavljanje snaha uobičajeno. U najekstremnijim slučajevima žene su se vezale za svoju djecu i skakale u nabujale rijeke.

Dvadesetdvogodišnja Mahmadsaid izbjegla je taj tragični kraj. Ponovno se pojavila u novembru nakon što je pobjegla u sklonište za žene u glavnom gradu Dušanbeu. Sada živi s roditeljima.

Međutim, njen nestanak na više od mjesec dana iz doma njenog supruga i njegovih roditelja skrenuo je pažnju na nevolje mladih tadžikistanskih nevjesta, od kojih mnoge trpe verbalno i fizičko zlostavljanje od rodbine svog muža.

"Kada se mlada žena useli kod svoje tazbine, ona je novo tijelo u kući, na koje se svi mogu iskaliti", rekla je za RSE Ala Kuvatova, sociologinja s Rusko-tadžikistanskog Slavenskog univerziteta u Dušanbeu. A kad se dogodi tragedija, "istražitelji su skloni da stanu na stranu njene svekrve i svekra, jer su oni stariji, a i samo društvo smatra da je djevojka kriva".

Stručnjaci kažu da je loša ekonomija pogoršala često loše odnose između tazbine i nevjesti, na koje neizbježno pada veliki dio kućnih poslova.

Zajednička studija koju su 2016. godine objavili Ženski odbor, lokalna istraživačka organizacija, i britanska dobrotvorna organizacija Oxfam pokazala je da 97 odsto muškaraca i 72 odsto žena u Tadžikistanu vjeruje da žena mora da toleriše porodično nasilje kako bi svoju porodicu održala na okupu.

Rane od noža smatraju se 'samoubistvom'

Čini se da niz sudskih presuda posljednjih godina pokazuje da tazbina više ne uživa potpunu nekažnjivost u ponašanju prema svojim snahama, iako mlade žene i dalje imaju malo zaštite.

Od 2018. nekoliko je svekrva - i u najmanje jednom slučaju, svekar - osuđeno na zatvorsku kaznu zbog navođenja mladih žena na samoubojstvo, krivično djelo koje nosi maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.

Desetine mladih žena u Tadžikistanu oduzele su sebi život zbog bračnih problema posljednjih godina (na fotografiji žene tokom poljskih radova u jednom tadžikistanskom selu, april 2021).
Desetine mladih žena u Tadžikistanu oduzele su sebi život zbog bračnih problema posljednjih godina (na fotografiji žene tokom poljskih radova u jednom tadžikistanskom selu, april 2021).

Najnoviji i najistaknutiji primjer bila je Bibikalon Nazirova, svekrva 25-godišnje Manore Abdufatoh, koja je preminula kod kuće u junu.

Nazirova je prvobitno osuđena na sedam godina zatvora jer je svoju snahu dovela do samoubistva. Međutim, prošlog mjeseca je njena kazna smanjena na pet godina. Odluka je razbjesnila aktiviste za ljudska prava i porodicu stradale Abdufatohov, koji vjeruju da je ubijena, navodeći da je djevojka imala 26 uboda nožem u predjelu stomaka i vrata.

"Sudija Vrhovnog suda koji je razmatrao žalbu rekao je da je uzeo u obzir pol osuđene", kazao je nakon presude otac nastradale žene, Abdufatoh Misokov.

"Kakva je to pravda? Zar i moja kćerka, koja je izgubila život zbog (Nazirove), nije žena?"

Sretan bijeg, ali neizvjesna budućnost

Kada je Mahmadsaid nestala iz svog sela, oko 30 kilometara od Dušanbea, njena majka je posumnjala na njenu tazbinu.

"Pitala bih je: 'Živiš li dobro? Kako ti je svekrva?' Rekla mi je da su joj uvijek govorili: 'ne interesuje nas, samo završi to'", rekla je Bulbul Musafirova za Tadžikistanski servis RSE-a prošlog mjeseca prije nego što se njena kćerka ponovno pojavila.

Njen otac, Muhamadsaid Avazov, rekao je za RSE da su dvije porodice dugo bile u zavadi. Rekao je da je maltretiranje njegove kćerke počelo nakon što on nije uspio da napravi krevetac za njeno prvo dijete.

Baraktula Ašurov, Mahmadsaidin sada otuđeni muž, rekao je da je na dan kada je nestala, njegova supruga rekla njegovoj porodici da ide kod doktora na pregled. Dan ranije su, kako je tvrdio, zajedno otišli na bazar da kupe odjeću.

Mahmadsaid je odlučila napustiti sklonište za žene u Dušanbeu samo kako bi ublažila strahove svojih roditelja za njenu sigurnost, nakon što je vidjela njihove intervjue s Tadžikistanskom službom RSE, prema riječima njenog oca.

Mahmadsaid još nije podnijela zahtjev za razvod, rekao je Avazov, ali je dodao da se ona nema namjeru vratiti mužu.

Dok su razvodi u Tadžikistanu u porastu - službene statistike koje pokazuju više od 7.000 razvoda u prvoj polovini ove godine ukazuju na porast od 12 odsto u odnosu na prošlogodišnje cifre - stigma oko razvoda, a posebno razvedenih žena koje se vraćaju u svoje porodične domove, nije se promijenila.

Čini se da taj rast tadžikistanski ministar pravosuđa Muzafar Ašurion krivi mlađu generaciju, rekavši da mladi ljudi "treba da se nauče više o svojim pravima i odgovornostima u porodici".

Međutim, Gulrukhsor, organizacija koja vodi skloništa za žene u Tadžikistanu, tvrdi da je otprilike polovina žena koje traže pomoć grupe pretrpjela zlostavljanje tazbine.

Mahmadsaid se suočava s neizvjesnom budućnošću. Odvojena je od svoja dva sina, koji žive s porodicom njenog supruga. "Ona je najdragocjenije blago na svijetu i ja ću je uvijek prihvatiti, bez obzira na njene grijehe", rekao je njen otac za Tadžikistanski servis RSE.

"Osim toga, moji unuci trebaju svoju majku", rekao je Avazov. "Mnogo je vole."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG