Za jedan dan pet pešaka oboreno na pešačkim prelazima u Beogradu 1Foto: Pixabay/angrysibarit

Samo u Beogradu je na pešačkim prelazima od juče oboreno pet pešaka. Sve je najviše potresla vest da je u Bulevaru kralja Aleksandra na pešačkom prelazu sinoć poginuo 26-godišnji mladić.

U Bulevaru kralja Aleksandra, na mestu gde je sinoć, dok je prelazio ulicu na pešačkom prelazu, držeći devojku za ruku, stradao dvadesetšestogodišnji mladić, savijeni su stubići, razvaljen zid i slomljeno staklo.

Na njega i devojku naleteo je dvadesettrogodišnji vozač automobila marke „audi“. Mladić je preminuo na licu mesta, a devojka je kolima Hitne pomoći prevezena u VMA.

Prema rečima očevidaca, uzrok tragedije najverovatnije je neprilagođena brzina. Vozač M. N. je uhapšen i određeno mu je zadržavanje do 48 časova, a potom će uz krivičnu prijavu biti priveden Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Građani kažu da na ovom pešačkom prelazu nije najbezbednije prelaziti ulicu ni usred dana.

„Kao što vidite, nije ništa obeleženo, jako je teško, čak i ja kad vozim nekada, nepregledno je dosta, a ljudi često samo izlete na ulicu i prelaze, mislim nije do ljudi, nego znakova nema, nema nikakvog obeležja da kažem u vidu ograničenja brzine ili prosto neki policajac da bude tu, tako da slabo je obeleženo“, kaže jedan Beograđanin, prenosi RTS.

Prema podacima MUP-a, od početka ove godine, u saobraćajnim nesrećama na pešačkim prelazima poginulo je 15 pešaka, a 750 je povređeno. Samo tokom prethodnog dana, u Beogradu se dogodilo pet saobraćajnih nezgoda u kojima su oboreni pešaci na obeleženim prelazima.

„Pešaci stradaju prelazeći pešački prelaz i svojom greškom kada, na primer, to rade kada je crveno svetlo na semaforu, stradaju greškom vozača koji ne prilagodi brzinu tako da može da propusti pešaka na pešačkom prelazu, ali i odgovornošću upravljača puta, koji ne održava saobraćajnu signalizaciju u vezi sa pešačkim prelazom u ispravnom stanju“, rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja u zonama pešačkih prelaza, ali i na pešake da ulicu prelaze isključivo nakon što se uvere da to mogu bezbedno da urade.

Dvadesettrogodišnji vozač koji je usmrtio mladića na pešačkom prelazu u Bulevaru kralja Aleksandra osumnjičen je za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Za saobraćajne nesreće u kojima ima poginulih u Srbiji je maksimalna kazna 12 godina zatvora, a, na primer, u Velikoj Britaniji moguće je dobiti i doživotnu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari