Svet

0

SAD šalju dodatne trupe u Estoniju kako bi ojačale odbranu NATO-a

Izvor: Beta

SAD šalju dodatne trupe u Estoniju kako bi ojačale odbranu NATO-a

Izvor: Unsplash / Stanislav Rabunski

SAD će "tokom naredih nedelja" rasporediti dodatne pešadijske trupe u Estoniju kako bi ojačale odbranu na istočnom krilu NATO-a, saopštilo je danas estonsko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da će u tu baltičku državu biti raspoređena američka pešadijska četa koja se obično sastoji od 80 do 250 vojnika.

Dodatne pešadijske trupe biće praćene arteljerijskim raketnim sistemom HIMARS i pratećom opremom kao i sistemima za komandu i kontrolu.

"Ova odluka predstavlja značajno povećanje rotacionog vojnog prisustva SAD u Estoniji i baltičkim državama i pokazuje dugogodišnju posvećenost SAD bezbednosti našeg regiona i značajno unapređenje položaja NATO-a", rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Prošle nedelje je Estonija, ruski sused, saopštila da će nabaviti HIMARS kako bi pojačala svoje odbrambene sposobnosti u najvećem projektu nabavke oružja u baltičkoj državi do sada koja je vredna više od 200 miliona dolara.

Američka ambasada u Talinu je u odvojenom saopštenju navela da su američke trupe deo pojačanog rotacionog raspoređivanja trupa NATO-a dogovorenog na samitu vojne alijanse u Madridu ranije ove godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR