Почетна > Србија
Србија

Вучић: Звездане стазе стигле у Србију, Ривијан најиновативнија компанија за е-возила

Председник Александар Вучић изјавио је данас, на отварању технолошког центра америчког произвођача електричних возила Ривијан на Новом Београду, да су „звездане стазе“ стигле у Србију с обзиром да је дошла једна од најиновативнијих компанија у свету за е-возила.
вучић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

„Данас сам први пут осетио како то изгледа бити Жан Лик Пикард из Звезданих стаза и седети за командама потпуно интелигентног возила на електричних погон“, рекао је Вучић.

Истакао је да се нада да је отварање техолошког центра само почетак и први стадијум и да ће се и производити та електрична возила у Србији. Поручио је да ће држава дати све од себе да чува Ривијан у нашој земљи.

„Ривијан ће у наредне две године имати 500 запослених у технолошком центру у Београду и Новом Саду, али верујем да је то само почетак“, истакао је Вучић.
Председник је рекао да је поносан и честитао грађанима Србије том успеху.

„Србија је данас на иновативно-технолошкој мапи и РНД и техничких центара у свету са најиновативнијом компанијом у свету бљеснула пуним сјајем. Зато сваки грађаним треба да буде поносан“, рекао је Вучић. Додао да се нада да ће у наредних месец или два моћи да објави још неке добре вести.

У сваком случају ово је једна од најлепших вести коју смо могли да понудимо нашим грађанима, додао је он.

„Стар трек је стигао у Србију, ово је велики успех и победа за Србију, али и велика победа и залог за будућност и за Ривијан“, нагласио је Вучић.

Председник је рекао да је долазак Ривијана од посебног значаја за Србију и да смо показали да можемо да доведемо најбоље инвеститоре.

„Ривијан је најиновативнија компанија у целом свету када су у питању електрична возила, најбољег из света смо довели у нашу Србију. Ми смо то једини успели у целој Европи. Пошто имају још у САД и Канади и нико други у Европи не може тиме да се похвали. То је нешто за шта живите, радите и борите се“, нагласио је Вучић.

вучић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Он је навео да треба да радимо на повећању наших капацитета. Одличног Факултета техничких наука у Новом Саду, али и свих других, Електротехничког и Машинског у Универзитета у Београду, јер ће бити потребно још стручних људи.

Вучић је казао да треба још брже и више да се уђе у дуално образовање, које се показало веома добро.

Када сам ушао у ово возило, нема ниједно дугме да се притисне пошто је све на дисплеју или на гласовној поруци, додао је Вучић.

„Ове године ћемо значајно прећи и можда бити и близу 1,3 или 1,4 милијарде долара трговинске размене са САД. Која расте сваке године, а ове ће бити за више од 32 или 33 одсто већа него у 2021. Нека је један део тога заснован на повећању цена, али један део свакако није. То су добре вести за нас“, навео је Вучић.

Подсетио је да амерички НЦР сада запошљава више од 5.000 људи у Србији.

„Имао сам јутрос неке друге састанке, али званични део дана ми је почео разговором са амбасадором Кристофером Хилом. Можете да замислите наше теме. Од Косова до санкција (Русији) и свега другог. Само главобоља, али овде видите за шта живите и за шта се борите“, навео је Вучић.

Захвалио је амбасадору Хилу на помоћи нашој земљи и пожелео компанији Ривијан успех у пословању.

Irena Vujović i Dubravka Đedović otvaraju drugi dan regionalne „look up“ eko konferencije

 

Преузмите андроид апликацију.