08. decembar  2022. 13.11  | Izvor: Tanjug

Crveni krst posećuje ratne zarobljenike Rusije i Ukrajine

ŽENEVA -

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) dobio je prošle nedelje dozvolu da poseti ukrajinske i ruske ratne zarobljenike, a za naredni period planirane su nove posete predstavnika MKCK.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, predstavnici MKCK posetili su stotine zarobljenika na obe strane, preneo je Rojters. Međutim, iz Ženeve dodaju, da je do sada taj pristup bio sporadičan.

mkck, icrc, crveni, krst

"Moja očekivanja su da će ovakve posete dovesti do većeg pristupa svim ratnim zarobljenicima. I, dok poslednje posete predstavljaju značajan napredak, MKCK-u se mora garantovati nesmetan pristup svim zarobljenicima i po više puta, gde god da se nalaze", naveo je MKCK izjavu predsednice te organizacije Mirjane Špoljarić.

Pravo MKCK kao nezavisnog humanitarnog tela je da redovno posećuje ratne zarobljenike, koji su zaštićeni Trećom ženevskom konvencijom, čiji su potpisnici Rusija i Ukrajina.

Kako dodaje britanska novinska agencija, pristup zarobljenicima nije uvek bio dozvoljen, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u prošlosti optuživao MKCK za inertnost.

Iz Kancelarije UN za ljudska prava prošlog meseca su saopštili da njihovim posmatračima nije dozvoljen pristup ukrajinskim zarobljenicima koje drži Rusija.

MKCK je saopštio da je prošle nedelje bio u dvodnevnoj poseti ukrajinskim zarobljenicima i da se planira više poseta kako se približava kraj godine.

MKCK je odbio da da detalje o tačnom broju zatvorenika, kao i o lokaciji na kojoj se nalaze. Crveni krst sada pokušava da kontaktira članove porodica zarobljenika i obavesti ih o najnovijim informacijama.