Читај ми!

Laboratorijska dijagnostika HPV virusa u Institutu Batut

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da u njihovom Centru za mikrobiologiju građani mogu da obave testiranje na postojanje HPV infekcije.

U Centru za mikrobiologiju Instituta obavlja se detekcija prisustva i genotipizacija humanog papiloma virusa (HPV genotipizacija) iz cervikalnog brisa kod žena, odnosno uretralnog brisa kod muškaraca, navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da žene sa uputom izabranog lekara, specijaliste ginekologije, kao i muškarci sa uputom izabranog lekara opšte prakse, mogu da obave ovaj mikrobiološki pregled u Centru.

"Uzorkovanje se može obaviti u Odseku za prijem uzoraka Centra za mikrobiologiju svakog radnog dana od 7 do 10 časova", kaže se u saopštenju "Batuta".

Dodaje se da se u Institutu može se obaviti i laboratorijska dijagnostika genitalnih mikoplazmi i ureaplazmi, kao i molekularna dijagnostika Chlamydia trachomatis infekcija. 

"Sve je prisutnija potreba za dijagnostikovanjem i genotipizacijom infekcija koje izaziva HPV virus. Infekcija HPV virusom je veoma česta tako da gotovo nema osobe koja tokom života neće biti zaražena nekim od tipova HPV virusa, često sa više tipova istovremeno", ističe Institut.

Naglašava i da se simptomi mogu razviti godinama nakon infekcije, a da tokom tog perioda osoba može biti prenosilac virusa.  

"Prema svojoj sposobnosti da izazivaju različite bolesti kod ljudi, HPV virusi se mogu klasifikovati na grupe genitalnih HPV tipova, kožnih HPV i druge HPV tipove neutvrđenog rizika. Grupe HPV virusa koji izazivaju promene u anogenitalnom regionu dele se na visokorizične i niskorizične tipove", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da i da pojedini tipovi seksualno prenosivih HPV-a mogu izazvati benigne genitalne bradavice (kondilome) i stoga se nazivaju tipovima "niskog rizika", a da drugi tipovi mogu dovesti do raka grlića materice, zbog čega se nazivaju "visokorizičnim" tipovima.

"Utvrđeno je da HPV tip 16 i tip 18 imaju najveći onkogeni potencijal i da su odgovorni za oko 70 odsto karcinoma", navodi "Batut".

Objašnjava da je zbog toga blagovremena dijagnostika HPV infekcije, zajedno sa njenom prevencijom (HPV vakcina) od velikog značaja za očuvanje zdravlja.

"Ukoliko kolposkopski nalaz i Papanikolau test ukazuju na promene u ćelijama grlića materice, potrebno je uraditi testiranje na prisustvo tipova HPV visokog i srednjeg rizika. HPV infekcija se može dijagnostikovati korišćenjem metoda molekularne mikrobiologije. Savremene PCR metode otkrivaju prisustvo određenog genotipa HPV-a u realnom vremenu (RT PCR)", kaže se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво