08. decembar  2022. 11.08  →  23.31 | Izvor: Tanjug, RTV(Milan Brašnjović)

Gotovo 300 specijalaca ušlo u severni deo Kosovske Mitrovice; Petković: Kurtijev cilj okupacija severa KiM

KOSOVSKA MITROVICA, ORAHOVAC, GRAČANICA -

Direktor za KiM Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da je Aljbin Kurti večeras "nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM". Beograd će razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, istakao je Petković.

video icon

Naoružani specijalci kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušli su večeras iz Južne u Severnu Mitrovicu.

kosovo,, policija,, specijalci

23:30 - Petković: Kurtijev cilj okupacija severa KiM

Specijalci su u Severnu Mitrovicu ušli pešice, u pratnji brojnih oklopnih vozila i rasporedili se po obodu grada, javljaju reporteri sa lica mesta.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da je Aljbin Kurti večeras "nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM".

"Prema našim saznanjima, preko 300 do 350 policajaca, što patrolnih s pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima, pod punom ratnom opremom i oklopnim vozilima oko 20.30 upali su na sever KiM iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, pa se rasporedili i blokirali celu Kosovsku Mitrovicu, da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice - Suvi do, Brđani, Mikro naselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala", rekao je Petković.

Kaže da je povod za upad policije na sever KiM navodno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog dešavanja na severu KiM. Petković je rekao i da je Kurti tokom samita u Tirani izazivao nasilje i obračunavao sa Srbima, želeći da izazove incidente i da se nasilno nametnu protivpravni izbori u četiri opštine.

23:25 - Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je albanska policija sa juga došla iz pet regiona, iz pet policijskih regiona - stotine njih je upalo na sever iako po Briselskom sporazumu nemaju pravo da budu prisutni na severu, može samo policija direktorata Sever.

"Svi se prave ludi i očigledno dopuštaju Kurtiju da ide u opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum", rekao je Petković.

"Zaustavljaju ljude na ulicama, pretresaju, nakon ovog nasilnog i protivpravnog akta uslediće značajne promene i kada je reč o procesu normalizacije i dijalogu", rekao je Petković.

Najavio je da će sutra i prekosutra Vučić će imati važne sastanke i kada dođe vreme o zaključcima će obavestiti javnost.

Prema njegovim rečima, Kurti želi da izazove nasilje i protera srspki narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.

"Sada imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM, Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, posebno član 4 kao i član 6 aneksa 2. Nećemo dozvoliti novu Oluju i proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na KiM", rekao je Petković.

23:00 - Kosovska policija:Narednih dana veće prisustvo na severu

Kosovska policija saopštila je večeras da će narednih dana povećati prisustvo na severu Kosova i navela da je to u cilju održavanja javnog reda, prenela je Gazeta ekspres.

Kosovska policija je u saopštenju navela da su među njenim glavnim ciljevima održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike.

"Prioritet kosovske policije je obezbeđivanje bezbednosti za sve građane, stoga, ocenjujući trenutno stanje i trendove u severnim opštinama, policija će narednih dana pojačati prisustvo policije na severu kako bi ostvarila ciljeve policije", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju i da kontinuirano prate i analiziru dešavanja i prave stručne procene na osnovu kojih preduzimaju , kako se navodi, "neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova.

kosovska, mitrovica,, policija

Kosovska policija zaplenila svo vino porodice Petrović

Kosovska policija zaplenila je gotovo svo vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče nešto posle 19 časova.

Službenici kosovske Carine i pripadnici policijskih snaga napustili su Veliku Hoču nakon što su lokalnom vinaru Srđanu Petroviću zaplenili i konfiskovali 40 hiljada litara vina i nešto rakije, preneo je Radio Kim.

Drama članova porodice Petrović i meštana Velike Hoče koji su pokušali da spreče carinike i policajce da im oduzmu vino trajalo je od jutros, ali kosovske vlasti su na kraju pretočili vino u cisternu koju su dovezli.

Kako je potvrđeno za Radio Kim, situacija u Velikoj Hoči je trenutno mirna, meštani su se razišli svojim kućama.

Iz kosovske Carine je kasno popodne saopšteno da je do zaplene i konfiskacije došlo jer proizvodnja i prodaja tih pića (vina i rakije) nije obavljena u skladu sa relevantnim zakonima tzv Kosova.

Portparol kosovske Carine Adriatik Staviljeci izjavio je da je carina u Velikoj Hoči zaplenila oko 42.000 belog i crnog vina, vrednog više od 100.000 evra jer nije imalo akcize niti je na njega plaćen porez, preneo je Reporteri.

kosovo,, vino,, hoca

Tzv. carina KiM: Zaplena 42.000 litara alkohola zbog neovlašćene prodaje; Petković: Kurtijev  teror neće proći

Carinska uprava privremenih prištinskih institucija saopštila je danas da je tokom rutinske provere u prodavnici u Velikoj Hoči, u Orahovcu, otkrila da se alkoholna pića, kako tvrde, prodaju neovlašćeno i da je zbog toga zaplenjeno 42.000 litara alkohola. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je juče da je Aljbin Kurti poslao kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina.

Carina je saopštila da vlasnik radnje obavlja i delatnost proizvodnje alkoholnih pića "bez ovlašćenja carine" i da "nema registrovanu delatnost u Agenciji za privredne registre", prenela je "Koha".

Takođe, u saopštenju se dodaje da u istom selu rade dva ovlašćena preduzeća i da su u vlasništvu građana Srba sa Kosova i Metohije.

"Oni plaćaju sve zakonske obaveze. Postupanje nelegalnog poslovanja predstavlja nelojalnu konkurenciju legalnim privrednicima", saopštila je Carina.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je juče da je Aljbin Kurti poslao kosovsku policiju u Veliku Hoču da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina.

"Novi Kurtijev udar na Srbe južno od Ibra. Poslao je svoju policiju u centar Velike Hoče da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina", naveo je Petković na Tviteru.

On je dodao da su se meštani okupili da brane svog komšiju jer, kako je naveo, "neće da dozvole Kurtijevo iživljavanje i teror".

petkovic, velika, hoca, vinarija

Eparhija: Zaustaviti najnoviji talas pritisaka na naš preostali narod

Eparhija raško-prizrenska apelovala je na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživlavaju u getu.

"Istovremeno očekujemo od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na naš preostali narod, koji postupke kosovskih institucija doživlava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta na ovim prostorima", navodi se u saopštenju eparhije koje je medijima dostavila informativna služba SPC, a povodom najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji, posebno na severu Kosova i Metohije i u Velikoj Hoči.

Navode da svakodnevno dobijaju zabrinjavajuće vesti od svojih vernika o tome da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na naš narod, te da kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na ovim prostorima ne mogu da ravnodušno gledaju na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći naš narod na iselavanje.

"Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasila koje nikome nije na korist", navodi se u saopštenju uz izraze duboke zabrinutosti zbog toga što su međuetnički odnosi i poverenje na Kosovu i Metohiji, kako ocenjuju, na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina.

Uz poziv svima na mir i uzdržanost iz Eparhije poručuju da svi postojeći problemi moraju da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasila, koje je neprihvatlivo i može imati dalekosežne negativne posledice.

Srodne vesti