08. decembar  2022. 09.13  →  11.52 | Izvor: Tanjug

Cetinjanin osumnjičen za napad na Kneževića pušten na slobodu

PODGORICA -

Cetinjanin Ivan Gardašević (34), koji je osumnjičen za napad na jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, pušten je jutros na slobodu, iako mu je sinoć određen pritvor do 72 sata.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet protiv Gardaševića zbog sumnje za ugrožavanje sigurnosti Milana Kneževića, koji je lider Demokratske narodne partije, juče popodne na Aerodromu u Golubovcima.

osnovno, javno, tizilastvo, podgorica

Osumnjičeni je rano jutros, kako piše podgorički portal CdM, pušten na slobodu.

Incident se dogodio juče, a Gardaševiću je nakon toga određen pritvor do 72 sata. Grupa građana Cetinja revoltirana odlukom nadležnih planirala je da se danas okupi ispred zgrade podgoričkog Osnovnog suda.

Obaveštavamo javnost da je naš sugrađanin Ivo Gardašević pušten na slobodu sinoć u 1.30 nakon što se sudija pregledom snimka uverio da su lažne optužbe Milana Kneževića i da su zapravo Knežević i njegove gorile napale našega sugrađanina, navodi Grupa građana Cetinja.

Zato su kažu, odustali od današnjega okupljanja i ostaju spremni za svako novo okupljanje.

Iz policije su sinoć saopštili da su prikupili obaveštenja na okolnosti događaja od više osoba.

Knežević je, nakon što je dao izjavu u Centru bezbednosti Podgorica, kazao da je jučerašnji napad na njega politički motivisan tvrdeći da ničim nije isprovocirao incident i da se dogodio dok je čekao suprugu na Aerodromu. Poručio je da će on i njegovo obezbjeđenje od sada nositi oružje, jer se osećaju nebezbjednim.

Rođak Cetinjana, koji je želio da ostane anoniman (čiji je identitet poznat redakciji CdM-a), kazao je za portal da nije istina da je Knežević napadnut verbalno, a kamoli fizički, kao i da su članovi obezbeđenja poslanika DF-a ti koji su fizički napali Cetinjane što će, prema rečima njihovog rođaka, pokazati snimci sa nadzornih kamera.

NSD najoštrije osudila napad na Milana Kneževića

Nova srpska demokratija Andrije Mandića najoštrije je osudila napad na predsednika DNP Milana Kneževića, uz poruku da je on motivisan mržnjom prema srpskom narodu i Demokratskom frontu.

Ocenjujemo da se radi o teškom incidentu koji je motivisan mržnjom prema srpskom narodu i DF. Mesecima, a i godinama, se u Crnoj Gori nesmetano promoviše antisrpsko raspoloženje koje je poslednjih meseci eskaliralo u otvoreni ekstremizam koji evidentiramo na svakom koraku, od izliva netrpeljivosti i besa na ulicama do otvorenih pretnji u medijima i na društvenim mrežama, saopšteno je iz Nove.

DF, kako navode, niko neće pokolebati u borbi za vrednosti tradicionalne Crne Gore.

Znaćemo da se odbranimo od svih koji su pomislili da silom mogu rešavati stvari u Crnoj Gori, bilo da se radi o DPS-u, njihovom predsedniku, mafiji koja je povezana sa njima ili nesrećnim ljudima koje su žrtve njihove ekstremističke kampanje, istakli su.

U Novoj se nadaju da će nadležni organi shvatiti ozbiljnost trenutka u kome se nalazi Crna Gora i sprečiti fašističke i huliganske ispade koji su postali zaštitni znak pojedinih opozicionih grupacija, kako sve to ne bi eskaliralo u nešto mnogo ozbiljnije.

Posebna pažnja državnih organa treba da bude usmerena na tzv. zaštitničke grupe koje daju za pravo nasilnicima da se tako ponašaju i koje misle da oni ne treba da snose nikakvu odgovornost za uvrede i napade na druge ljude, poručili su iz Nove.

Bošnjak: Svi akteri da spuste tenzije

Potpredsednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak apelovala je na sve aktere političke scene u Crnoj Gori da spuste tenzije i povedu računa o porukama koje šalju, jer ova oštra polarizacija društva i veliki stepen netolerancije prema onome ko ima drugačije mišljenje, postala je zabrinjavajuća.

Bošnjak je ovaj apel uputila nakon jučerašnjeg napada na poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića na podgoričkom Aerodromu u Golubovcima.

"Ovaj incident je alarm koji treba sve da nas navede na razmišljanje, gde ovo može da nas povede. Danas svako sebi daje za pravo da sudi i presuđuje drugome. Poslanici su postali otvorena meta mnogim ostrašćenim neistomišljenicima i zato apal da učinimo sve da se ovakvi incidenti više ne ponove, saopštila je Bošnjak, preneo je portal podgoričkog Dana.

Milićević: Knežević je napadnut zato što je Srbin

Ministra bez portfelja u Vladi Srbije Đorđea Milićević danas je najoštrije osudio, kako je naveo, šovinistički napad na Milana Kneževića, predsednika Demokratske narodne partije i istaknutog borca i čuvara interesa srpskog naroda na prostoru Crne Gore.

"Milan Knežević je napadnut jer je Srbin u Crnoj Gori i ovaj čin ne doprinosu jedinstvu naroda već samo razjedinjavanju i još većim podelama. Crnogorski i srpski narod su bratski narodi i kao takvi treba da žive zajedno u miru i slozi", navodi se u saopštenju ministra Milićevića.

Ističe se da je napad na Milana Kneževića samo nastavak njegovog dugogodišnjeg progona od strane određenih struktura kojima smeta samo zato što se bori za prava i očuvanje identiteta srpskog naroda, ali i za vladavinu zakona.

"Nadležni organi pored pronađenih počinioca, trebaju i naručioce što pre da dovedu pred lice pravde", zaključuje se u saopštenju ministra Milićevića.

Sud: Nema osnova za zadržavanje Gardaševića

Portparolka Osnovnog suda u Podgorici Ivana Bečić je saopštila da je rešenje o zadržavanju Ivana Gardaševića, osumnjičenog za napad na jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, ukinuto zbog toga jer je sudija uvidom u video snimak utvrdio da ne postoje sumnja da je ovaj Cetinjanin pretio Kneževiću.

Sudija za istragu nalazi da nema osnovane sumnje da je Gardašević Kneževiću uputio bilo kakve, a kamoli kvalifikovane pretnje, što je bitni element bića krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, za koje se tereti, navodi se u saopštenju sudije.

Sudija za istragu usvojio je žalbu branioca Gardaševića protiv rešenja ODT-a Podgorici, uz nalog da se Gardašević odmah pusti na slobodu.

Ivanu Gardaševiću se stavlja na teret krivično delo ugrožavanje sigurnosti, na štetu Milana Kneževića.

Međutim, kako ovo krivično delo čini onaj ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica, a kako je Milan Knežević policijskim službenicima u svojoj izjavi jasno naveo da nije čuo da mu je neko pretio smrću ili slično, a jeste mu uputio reči "Pipune", nakon što ga je ovaj upitao da li ima neki problem, osumnjičeni mu je odgovorio "Ima, mnogo ti lepa glava", upućujući mu pritom i psovke, sudija za istragu je našao da nema osnovane sumnje da je ovom prilikom Kneževiću upućena bilo kakva, a kamoli kvalifikovana pretnja da će napasti na njegov život ili telo, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, na snimcima video nadzora uočava kako Dušan Knežević, vozač i obezbeđenje Milana Kneževića, inicira fizički sukob sa Gardaševićem, koji je taj sukob prethodno pokušao da izbegne, udaljavajući se.

Iz navedenih razloga sudija za istragu nalazi da u rešenju o zadržavanju Gardaševića nema razloga o činjenicama koje upućuju na postojanje osnovane sumnje da je isti učinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, odnosno nije navedena nijedna pretnja, koja je upućena ovom prilikom Milanu Kneževiću, a što je bio zakonski uslov za zadržavanje ovog osumnjičenog, navodi se u saopštenju, preneli su podgorički mediji.

Srodne vesti