08. decembar  2022. 08.26  →  23.26 | Izvor: RTS, B92, Tanjug

Nedović za pobedu Zvezde u istorijskom derbiju u Evroligi

BEOGRAD -

Košarkaši Crvene zvezde savladali su večeras Partizan 76:73 (11:20, 29:13, 14:19, 22:21) u prvom istorijskom večitom derbiju u Evroligi.

 

Partizan je zahvaljujući odličnom igrom Matijasa Lesora i Kevina Pantera na prvu pauzu otišao sa devet poena prednosti. Lesor je ofanzivnim skokovima uspevao da spušta lopte do svojih saigrača koji su postizali lake poene.

partizan, zvezda, kosarka

U drugoj deonici došlo je do potpunog preokreta u igri na terenu. Crvena zvezda je zatvorila obruč i ostavljala rivalu više šuteva za tri poena, međutim rizik se isplatio jer su crno-beli iste obično promašivali. Na drugoj strani, Nedović i Petrušev svojim poenima su poneli ekipu i na poluvreme otišli sa sedam poena prednosti 40:33.

Nakon velikog odmora, obe ekipe su "stegle" odbranu, Partizan je ipak zahvaljujući sjajnoj igri Matijasa Lesora uspeo da smanji prednost rivala na samo dva poena zaostatka.

Partizan je ozbiljnije ušao u poslednju deonicu. Domaćin je na samom startu postigao tri trojke, više nego u čitavom meču do tada. Partizan je izašao na sedam poena prednosti, ipak loša selekcija šuteva, ali i veliki broj promašenih otvorenih, pre svega dva promašaja Kevina Pantera doveli su do toga da Zvezda neutrališe prednost minut do kraja. Dve trojke Vildoze i trojka za pobedu Nemanje Nedovića donele su Zvezdi pobedu u prvom evroligaškom "večitom derbiju".

Nemanja Nedović bio je najraspoloženiji košarkaš Crvene zvezde sa 20 poena, Vildoza ga je pratio sa 14 poena.

U redovima Partizana: Panter je bio najraspoloženiji sa 15 poena, Madar je dodao 14, Papapetru 13, a Lesor 11 poena uz 10 skokova.

Crveno-beli su trenutno 11 sa 6 pobeda i isto toliko poraza, dok je Partizan na 15. poziciji sa četiri pobede i osam izgubljenih mečeva.

zvezda,, partizan,, kosarka, 1

Obradović: Preuzimam odgovornost za ovu utakmicu

Čestitke Zvezdi, sreća je na kraju bila na njihovoj strani i pobedili su, izjavio je trener košarkaša Partizana Željko Obradović nakon poraza u prvom večitom derbiju u Evroligi (76:73).

"Zvezda je zaslužila da pobedi, imali su otvoreni šut i ubacili. Kao što smo mi mogli. Ali mi smo promašili. Ovo je košarkaška utakmica, imali smo četiri otvorena šuta. Zašto to nismo ubacili? Ne znam. Imali smo 5/27 za tri poena. Postoje neke situacije, uvek ću stati uz igrače i uzeti odgovornost za ovu utakmicu", izjavio je Obradović na konferenciji za medije.

Trener "crno-belih" pohvalio je atmosferu u Areni tokom utakmice.

"Fantastična atmosfera, molio sam navijače Partizana da ne bude incidenata. I to su uradili. Otišla je prelepa slika u Evropu. Znači može. Zašto je u ABA ligi "bombardovanje"? Znači da ABA mora drugačije da se ponaša. Moramo da izbacimo huligane iz dvorane", zaključio je Obradović.

Nedović: Najlepši osećaj ikad, nismo bili "ukusno glavno jelo"

Mislim da je ovo najlepši osećaj ikada, nisam mogao da pogodim šut, ali verovali smo, razmišljali smo samo da ostanemo rezultatski blizu i uspeli smo, rekao je junak pobede košarkaša Crvene zvezde Nemanja Nedović u prvom derbiju večitih rivala u Evroligi.

Crveno-beli su u krcatoj Areni, pred navijačima Partizana, slavili 76:73 trojkom Nedovića dve sekunde pre kraja, nakon što je prethodno promašio šest uzastopnih šuteva iza linije 6,75 metara.

Nedović je "pecnuo" i Matijasa Lesora, koji je uoči derbija kazao da je Budućnost bila dobro pređelo pred "glavno jelo" sa najveći rivalom."Čuo sam da smo bili glavno jelo, ali nismo imali dobar ukus", istakao je Nedović.

Ivanović: Jedna lopta je odlučila pobednika

Partizan je veoma dobro krenuo, a mi smo se vratili i potom smo kontrolisali utakmicu, izjavio je trener košarkaša Crvene zvezde Duško Ivanović nakon pobede protiv Partizana 76:73 u prvom istorijskom večitom derbiju u Evroligi.
"Vodio sam derbije u Španiji i Grčkoj, ali ovo je nešto specijalno. Čestitao sam navijačima Partizana, bilo je pravo navijanje. Da može da potraje tako pa da svi uživamo u košarci. Meni je teško motivisati igrač za druge utakmice, ali protiv Partizana svi hoće da igraju. Moram da ih smirim, a ne da im dižem adrenalin. Jedna lopta je odlučila", izjavio je Ivanović.

Dodao je da derbi jeste važna utakmica ali da ima još mnogo da se igra do kraja sezone.

"Nemojte da mislite da smo najbolji, duga je liga. Naš mentalitet je da u svaku utakmicu ulazimo kao da možemo da je pobedimo. Možemo da imamo i niz poraza, potrebno je biti realan. Liga je duga i normalno je da bude uspona i padova. Strpljenje, videćemo na kraju sezone", zaključio je trener Crvene zvezde.

Tagovi