PočetnaVestiDruštvoNAPRAVLJENA SIMULACIJA U SRBIJI U SLUČAJU NUKLEARNOG AKCIDENTA: POSTOJI LI PLAN AKO...

NAPRAVLJENA SIMULACIJA U SRBIJI U SLUČAJU NUKLEARNOG AKCIDENTA: POSTOJI LI PLAN AKO DOĐE DO HAVARIJE U ZAPOROŽJU?

Srbija je okružena nuklerakama, a radijacija se meri neprekidno. Do sada smo imali devet mernih stanica a biće postavljne još 33 koji će meriti radioaktivnost u vazduhu i reci Dunav. Nadležno telo države Srbije napravilo je i simulaciju u slučaju potencijalnog akcidenta u nuklearki Zaporožje.

Načelnica Odeljenja za kontrolu izloženosti stanovništva u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Maja Eremić Savković kaže za RTS da će nove merne stanice značajno unaprediti sistem merenja gama zračenja u vazduhu, koji potiče iz 2007. godine.

Prema analizi rizika koje je direktorat sproveo nove merne stanice biće instalirane širom zemlje.

Eremić Savkovićeva navodi da je analiza rizika uključila sve nuklearke iz našeg neposrednog okruženja kao i buduću instaliciju jednog nuklearnog reaktora centrala Pakš u Mađarskoj.

Nove 32 stanice meriće doze gama zračenja u vazduhu, dok će jedna meriti radioktivnost Dunava zato što se Srbija nalazi nizvodno od nuklerke Pakš“, naglašava Eremić Savkovićeva.

Kaže da su srpske merne stanice od 2011. godine deo evropske mreže za razmenu podataka. „Redovno se kontroliše da li je došlo do nekog akcidenta na ili van teritorije Srbije“.

Kako objašnjava, mape za merenje gama zračenja prikazuju merne lokacije različitim bojama, što zavisi od prirode tla i kosmičkog zračenja. Trenutne vrednosti odgovaraju prirodnom zračenju, dodaje Eremić Savkovićeva.

Direktorat je napravio i simulaciju u slučaju potencijalnog akcidenta u nuklearki Zaporožje.

Već godinu i po dana Direktorat poseduje specifičan program daje mogućnost simuliranja i pruža podršku u donošenju odluka ukoliko su potrebne mere zaštite.

Na primeru simulacije nuklearnog akcidenta Zaporožje, jedino su meteorološki parametri realni, ostali su proizvoljni“, ukazuje načelnica u Direktoratu.

Uvek se razmišlja o količini radiokativnog materijala koji bi se izbacio u vazduh u slučaju akcidenta. Stalno se uzimaju realni meteorološki parametri kako bi se videlo kretanje vazdušne mase“, ukazuje Maja Eremić Savković.

Ističe i da je Direktorat je u stalnom kontaktu sa Međunarodnom Agencijom za atomsku energiju.

Izvor: Danas

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde