Ani Erno: Nobelova nagrada je institucija za muškarce 1Foto: EPA-EFE/ANDERS WIKLUND

Nobelova nagrada je institucija „za muškarce“, rekla je u utorak laureatkinja za književnost Ani Erno iz Francuske u intervjuu pre svečane ceremonije dodele nagrada ovog vikenda.

„To se manifestuje željom za tradicijom. Vezanost za tradiciju je možda više muževna; to je način na koji oni prenose moć jedni na druge“, rekla je 82-godišnja književnica agenciji Frans pres.

Nagrađena od Švedske kraljevske akademije za „hrabrost i britkost“ svog rada, Erno je tek 17. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost od kada je ona prvi put dodeljena 1901. godine, i prva Francuskinja kojoj je to pošlo za rukom.

„Govor su gotovo uvek monopolizovali muškarci i primetila sam da su žene često manje rečite u svojim govorima od muškaraca, osećajući verovatno da su praktičniji pol“, rekla je ona, dodajući da je vreme da se Nobelove nagrade modernizuju.

„Teško je reći, ali možemo li napraviti ceremoniju sa manje pompe, manje dugih haljina i frakova? To ne bi bilo loše“, predlaže ona uz osmeh, govoreći o subotnjoj gala ceremoniju i banketu kojem će prisustvovati švedska kraljevska porodica i više od 1.200 gostiju.

Ali otkako je stigla u Stokholm povodom slavljanja ovogodišnjih laureata, Erno je rekla da je bila zapanjena „svečanom atmosferom i sjajem nagrade“.

Feministkinja i aktivistkinja izjavila je da želi da svoju Nobelovu nagradu posveti „svima onima koji pate, koji pate od dominacije na ovaj ili onaj način, od rasizma, od svega što je oblik nejednakosti. I svima onima koji se bore i ostaju neprepoznati”.

Iako „zaista nije imala želju da osvaja nagrade“, Nobel je podstakao njenu želju da piše, rekla je Erno.

Književnica kaže da planira da „nastavi da piše“ i „uživa u starosti“.

„Mislim da je to doba kada možete razmišljati o mnogim stvarima, pa za mene to znači i da ih zapišem, naravno“, dodala je ona.

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak, Erno je takođe rekla da muškarci moraju da promene svoje stavove sada, pre nego što žene mogu da postignu punu ravnopravnost sa njima.

„Jer ako muškarci ne postanu svesni svog tela, svog načina života, načina ponašanja i onoga što ih motiviše, neće doći do pravog oslobođenja za žene“, rekla je ona.

Žene su „dugo prihvatale situacije koje sam smatrala apsolutno neprihvatljivim i nepodnošljivim“, izjavila je Erno.

Izvor: Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari