U Gradskom muzeju Vršca otvorena izložba „Život u Banatskoj vojnoj granici“

VRŠAC – Gradski muzej Vršca, u godini jubileja 150. godina od ukidanja vojne granice, predstavio je večeras izložbu „Život u Banatskoj vojnoj granici“, autora Ivana Radića.

Mnogobrojnu muzejsku publiku i kolege iz drugih institucija pozdravila je direktor Ivana Ranimirov, koja se osvrnula na značaj njenog ukidanja kao jedan od najznačajnih događaja u evropskoj istoriji, kojim je započelo ukidanje odbrambenog sistema Austrijske carevine od turske, što je uslovilo mnoge geopolitičke događaje koji su obeležili 19. vek.

Zatim se okupljenima obratio Srđan Božović, viši kustos-istoričar Narodnog muzeja Pančevo koji je govorio o istorijskom značaju postojanja vojne granice. Potom je autor Ivan Radić govorio o putu nastanka izložbe kao i o krajnjem cilju, otvaranju muzeja Banatske vojne granice, na otvorenom do kraja 2024. godine.

Muzejskoj publici u Vršcu obratila se i Jelena Ilić Mandić naučni saradnik Istorijskog instituta Beograd, koja je izložbu otvorila. Otvaranje izložbe upotpunio je gajdaš Vanja Ilijev folklorni pedagog i strukovni vaspitač za tradicionalne igre.

Gradski muzej Vršac zahvalio se svojoj publici, koja je i ovo veče učinila posebnim.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.