ukrajina zastavaFoto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Rusija će tokom zime pokušati da zamrzne borbe u Ukrajini kako bi pregrupisala, obnovila i ojačala svoje trupe za novi napad na proleće, izjavio je danas šef NATO-a Jens Stoltenberg.

„Vidimo da u ovom trenutku Rusija pokušava da nametne neku vrstu zamrzavanja sukoba, bar na neko vreme, kako bi se pregrupisala i oporavila, a zatim pokušala da pokrene još veću ofanzivu sledećeg proleća“, rekao je Stoltenberg u sklopu događaja koji je organizovao britanski dnevnik Fajnenšel tajms, prenosi Hina.

Generalni sekretar Atlantske alijanse rekao je da članice NATO-a nastavljaju da snabdevaju Ukrajinu oružjem i podrškom toj zemlji koja je „bez presedana“, uprkos strahovima od mogućeg iscrpljivanja zaliha zapadnih zemalja.

„Isporuka novog oružja je jednako važna kao i osiguranje da sistemi ili oružje koje smo već isporučili zaista budu operativni ili da funkcionišu efikasno“, rekao je Stoltenberg.

„Njima je potrebna značajna količina municije, rezervnih delova i delova za održavanje“, rekao je on.

Žestoka borba za Bahmuta

Borbena linija u Ukrajini se stabilizovala otkako su ukrajinske snage prošlog meseca postigle izuzetan uspeh u oslobađanju grada Hersona i okolnih oblasti na zapadnoj obali reke Dnjepar.

Najžešće borbe trenutno su koncentrisane oko istočnog grada Bahmuta, koji ruske snage pokušavaju da zauzmu mesecima.

Sjedinjene Države veruju da bi se borbe mogle nastaviti „smanjenim tempom“ u narednim mesecima, jer obe strane pokušavaju da obnove i povrate svoje vojne snage.

„Nisu se stekli uslovi za mirno rešavanje sukoba“

Stoltenberg je rekao i da nema „dodatnih informacija“ o navodnim napadima ukrajinskih dronova na vazdušne baze u Rusiji nakon što su Amerikanci tvrdili da „niti dozvoljavaju niti podstiču“ takve napade Kijeva.

Šef NATO-a trenutno smatra da uslovi za mirno rešavanje sukoba „nisu ispunjeni, s obzirom na to da Rusija nije pokazala nikakav angažman u pregovorima o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari