Žene Irana heroji 2022: Šta pokreće njihov gnev? 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Po izboru magazina Tajm čije sedište je u Njujorku, Žene Irana proglašene su herojima 2022. godine.

Svoj izbor obrazlažu time da je pokret koji vode Žene Irana obrazovan, liberalan, sekularan, podignut na višim očekivanjima i vapi za normalnošću, piše autor i bivši kolumnista Tajm-a Azadeh Moaveni.

Kako ističu, oni su sasvim drugačiji od onih koji su bili pre njih. Naime, ponekad se više osećaju kao transnacionalna generacija Z nego kao Iranci.

Smrt Maše Amini

„Njihov divlji karakter bio je očigledan mnogo pre nego što je 22-godišnja Maša Amini, koju je policija uhapsila na stanici metroa, umrla nakon što je zadržana u pritvoru 16. septembra“, navodi Tajm.

Podsetimo, Mašu je policija za moral privela i pretukla, jer, navodno, nije pravilno nosila hidžab, nakon čega je Amini pala u komu i umrla.

Ubistvo mlade Amini osudile su Ujedinjene nacije, Evropska unija i SAD.

Policija još uvek odbija da javnosti pokaže snimke iz kombija u kom je Amini pretučena i navode da je umrla od srčanog udara, iako porodica tvrdi da je devojka bila zdrava.

To je izazvalo žestok ustanak u 43-godišnjoj istoriji Islamske Republike.

Sve je počelo tako što se nekoliko stotina demonstranata okupilo ispred Univerziteta Teheran, uzvikujući „žene, život, sloboda“, u znak protesta.

Osim toga, veliki broj žena skinuo je svoje marame u znak negodovanja, jer su im nametnuta stroga pravila nošenja hidžaba zbog kojih je Maša Amini uhapšena.

Na pomenute proteste policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca na demonstrante, ali i hapšenjem nekih pojedinaca koji su marširali prema kancelariji lokalnog guvernera. Takođe, bilo je i izveštaja o povređenima.

Protesti su izbili svuda, a najviše na kurdskom severozapadu države. Veoma brzo, proširili su se na prestonicu i na najmanje 50 gradova širom zemlje.

Pravila u Iranu

U Iranu, sve žene su u obavezi da pokriju kosu i da nose široku odeću koja prekriva celo telo, prema Šerijatskom zakonu.

One žene koje krše propisani zakon, bivaju suočene sa javnim prezirom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

S tim u vezi, nakon Mašine smrti, aktivisti su pozvali žene da skinu veo, neobazirući se na kazne prema onima koji ispoljavaju, takoreći „nemoralno ponašanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari