Novosti

Austrija oštrije mjere prema prekršiocima saobraćajnih pravila

Austrija oštrije mjere prema prekršiocima saobraćajnih pravila
Foto: Pixnio | Austrija oštrije mjere prema prekršiocima saobraćajnih pravila

​U mnogim evropskim državama raste broj nesreća i stradalih u saobraćaju. Neke od njih planiraju i drastične mjere, a sve se uglavnom svodi na još restriktivnije zakone. Austrija planira oštrije mjere protiv teških saobraćajnih prestupnika. Uz ostale kazne, vozači će ostati i bez svojih automobila.

Austrijska ministarska saobraćaja Leonore Gevesler želi da im oduzme vozačku dozvolu, ali i vozilo ako drastično prekorače brzinu. Izmjena zakona bi trebalo da omogući oduzimanje automobila na licu mjesta, prenosi "Revija HAK".

Ako vozite brže od 60 km/h na lokalnim saobraćajnicama ili više od 70 km/h na magistralama ili auto-putevima, vozilo će biti oduzeto na dvije nedjelje.

U slučaju ponovljenih prekršaja, vozilo se prodaje na aukciji, pri čemu 70 odsto prihoda ide u fond za bezbjednost na putevima, a 30 odsto lokalnim vlastima.

Ako se ograničenje prekorači za više od 80 km/h na lokalnim putevima, takav postupak može da se pokrene odmah. Pogled u prošlost pokazuje da bi nova odredba bila primjenjiva na oko 400 do 450 slučajeva godišnje, prenosi "AutoBlog".

Novi zakon će vjerovatno stupiti na snagu sredinom sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije