Dostupni linkovi

Talibani izvršili prvo javno pogubljenje od povratka na vlast


Talibani nisu zvanično definisali tačne zločine i odgovarajuće kazne. (ilustrativna fotografija)
Talibani nisu zvanično definisali tačne zločine i odgovarajuće kazne. (ilustrativna fotografija)

Talibani su izveli ono što se smatra njihovim prvim javnim pogubljenjem od povratka na vlast u Avganistanu prošle godine. Portparol talibana rekao je da je čovek po imenu Tajmir ubijen na prepunom sportskom stadionu u jugozapadnoj provinciji Farah nakon što je priznao ubistvo.

Desetine lidera grupe, uključujući većinu najviših ministara u njihovoj vladi, prisustvovalo je vešanju. Ovo se dešava nedeljama nakon što su sudije dobile instrukcije da u potpunosti sprovode šerijatski zakon.

Vrhovni vođa talibana Haibatullah Akhundzada izdao je ukaz prošlog meseca, nalažući sudijama da izriču kazne, uključujući javna pogubljenja, javne amputacije i kamenovanje.

Međutim, talibani nisu zvanično definisali tačne zločine i odgovarajuće kazne. Militantna grupa obećala je da će slediti blažu verziju oštre vladavine koja je karakterisala njihov prethodni boravak na vlasti od 1996. do 2001. godine. Ali pogubljenje, za koje su talibani rekli da se dogodilo u sredu, označava povratak ekstremističkom tumačenju šerijatskog zakona.

Iako je grupa u poslednje vreme već izvela nekoliko javnih bičevanja – uključujući i bičevanje desetak ljudi pred prepunim fudbalskim stadionom u provinciji Logar prošlog meseca – to je prvi put da su talibani javno priznali da su izvršili pogubljenje.

Prema rečima njihovog portparola Zabihulaha Mujahida, pogubljenju je prisustvovalo nekoliko sudija Vrhovnog suda, vojno osoblje i visoki ministri - uključujući ministre pravde, inostranih poslova i unutrašnjih poslova. Kkao navode, pogubljeni čovek po imenu Tajmir, sin Gulama Sarvara i stanovnik provincije Herat, izbo je čoveka po imenu Mustafa pre oko pet godina. Kasnije su ga tri talibanska suda osudila, a kaznu mu je odobrio Mullah Akhundzada.

Majka ubijenog rekla je za BBC da su je talibanske vođe molile da oprosti tom čoveku, ali je ona insistirala na njegovom pogubljenju. "Talibani su došli kod mene i molili me da oprostim ovom neverniku", rekla je ona. "Ovo bi mogla biti lekcija za druge ljude", dodala je. "Ako ga ne pogubite, on će u budućnosti počiniti druge zločine", kazala je.

Tokom svoje vladavine od 1996-2001, Talibani su osuđeni zbog redovnog izvršavanja kazni u javnosti, uključujući pogubljenja na nacionalnom stadionu u Kabulu.

Grupa je takođe obećala da neće ponoviti brutalnu represiju nad ženama; ali otkako su preuzeli vlast, ženske slobode su ozbiljno ograničene i jedan broj žena je pretučen zbog traženja prava.

Trenutno nijedna zemlja nije priznala njihovu novu vladu, a Svetska banka je zadržala oko 600 miliona dolara, nakon što su talibani zabranili devojčicama da se vrate u srednje škole. SAD su takođe zamrzle milijarde dolara koje drži centralna banka Avganistana na računima širom sveta.

XS
SM
MD
LG