Dostupni linkovi

U Nemačkoj uhapšeno 25 osoba osumnjičenih za planiranje državnog udara


Policija tokom pretresa u Berlinu 7. decembra
Policija tokom pretresa u Berlinu 7. decembra

Dvadeset pet osoba uhapšeno je u racijama širom Nemačke pod sumnjom da su planirali rušenje vlade. Nemački izveštaji kažu da je grupa ekstremno desničarskih i bivših vojnih pripadnika planirala da upadne u zgradu parlamenta i preuzme vlast, prenosi BBC.

Nemac koji se navodi kao princ Hajnrih XIII, 71, navodno je bio centralna figura njihovih planova. Prema saveznim tužiocima, on je jedan od dvojice navodnih kolovođa među uhapšenima.

Rečeno je da su među zaverenicima i članovi ekstremističkog pokreta Reichsburger (Građani Rajha), koji je dugo bio na udaru nemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavere. Oni takođe odbijaju da priznaju modernu nemačku državu.

Procenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena bilo deo grupe za koje se kaže da su planirale da zbace republiku i zamene je novom državom po uzoru na Nemačku iz 1871. godine – imperijom pod nazivom Drugi rajh. "Još nemamo ime ove grupe", rekla je portparolka federalnog tužilaštva.

Racije su izvršene u većem delu zemlje, a dve osobe su uhapšene u Austriji i Italiji, javila je nemačka novinska agencija DPA. Privedeni bi trebalo da budu saslušani kasnije tokom dana.

Ministar pravde Marco Buschmann napisao je na Tviteru da je u toku velika antiteroristička operacija i da je, kako se sumnja, planiran oružani napad na ustavna tela. Savezni tužilac je rekao da je grupa planirala nasilni državni udar od novembra 2021. i da su članovi njenog centralnog „Rat“ (veća) od tada održavali redovne sastanke.

Oni su već uspostavili planove da vladaju Nemačkom sa resorima koji pokrivaju zdravstvo, pravosuđe i spoljne poslove, rekao je tužilac. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu da ostvare samo "vojnim sredstvima i nasiljem nad predstavnicima države", što je uključivalo i izvršenje ubistava.

Smatra se da su istražitelji saznali za grupu kada su prošlog aprila otkrili zaveru za otmicu u kojoj je učestvovala banda koja se zvala Ujedinjeni patrioti. I oni su bili deo Rajhsbirgerove scene i navodno su planirali da otmu ministra zdravlja Karla Lauterbacha, istovremeno stvarajući "uslove za građanski rat" kako bi doveli do kraja nemačke demokratije.

Policija obezbeđuje područje nakon što je 25 osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske grupe uhapšeno tokom racija širom Nemačke, u Berlinu, Nemačka, 7. decembra 2022.
Policija obezbeđuje područje nakon što je 25 osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske grupe uhapšeno tokom racija širom Nemačke, u Berlinu, Nemačka, 7. decembra 2022.

Bivši pripadnici vojske takođe su bili značajan deo zavere o puču, navodi se u izveštajima. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica. Zaverenici su već uspostavili planove da vladaju Nemačkom, saopštilo je savezno tužilaštvo. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo "vojnim sredstvima i nasiljem nad predstavnicima države", a to je uključivalo i izvršenje ubistava.

Javni emiter ZDF izvestio je da je bivši član krajnje desnice u donjem domu parlamenta, Bundestaga, takođe bio deo zavere i da je bio postavljen za ministra pravde grupe, a "princ Hajnrih" kao vođa.

Hajnrih XIII potiče iz stare plemićke porodice poznate kao Kuća Reuss, koja je vladala delovima moderne istočne države Tiringije do 1918. Svi muški članovi porodice su dobili ime Hajnrih kao i redni broj. Potomci još uvek poseduju nekoliko zamkova, a kaže se da sam Hajnrih ima lovačku kuću u Bad Lobenštajnu u Tiringiji.

Ostatak porodice odavno se udaljio od aristokrate, a jedan portparol je tokom leta rekao lokalnoj televiziji MDR da je Hajnrih bio "ponekad zbunjen" čovek koji je potpao pod "zablude podstaknute teorijama zavere".

Berlin 7. decembra 2022.
Berlin 7. decembra 2022.


Pored vlade u senci, zaverenici su navodno imali planove za vojni sektor koji je vodio drugi kolovođa identifikovan kao Rudiger fon P. Tu su bili aktivni i bivši pripadnici vojske, smatraju zvaničnici, a uključivali su i bivše elitne vojnike iz specijalnih jedinica. Cilj vojnog ogranka bio je da se eliminišu demokratska tela na lokalnom nivou, rekli su tužioci.

Rudiger von P je osumnjičen da je pokušao da regrutuje policajce u severnoj Nemačkoj i da je imao na umu i vojne kasarne. Baze u saveznim državama Hesen, Baden-Virtemberg i Bavarska pregledane su za moguću upotrebu nakon svrgavanja vlade, rekli su zvaničnici.

Jedan od onih koji su pod istragom bio je pripadnik specijalnih komandosnih snaga, a policija je pretražila njegovu kuću i sobu u vojnoj bazi Graf-Cepelin u Kalvu, jugozapadno od Štutgarta. Još jedan osumnjičeni je identifikovan kao Vitalija B, Ruskinja od koje je zatraženo da se obrati Moskvi u Hajnrihovo ime. Ruska ambasada u Berlinu saopštila je da ne "održava kontakte sa predstavnicima terorističkih grupa i drugih ilegalnih subjekata".

Nekoliko nasilnih napada je poslednjih godina povezano sa nemačkom krajnjom desnicom. Godine 2020. 43-godišnji muškarac ubio je devetoro ljudi stranog porekla u gradu Hanau na zapadu zemlje, a pripadnik Rajhsbirgera je zatvoren zbog ubistva policajca 2016. godine. Procenjuje se da Rajhsbirger pokret ima čak 21.000 sledbenika, od kojih se za oko 5 odsto smatra da pripada ekstremnoj desnici.

XS
SM
MD
LG