Najnovije vesti
Vesti Svet
POBEDA DEMOKRATA Senator Vornok pobednik drugog kruga izbora u Džordžiji

POBEDA DEMOKRATA Senator Vornok pobednik drugog kruga izbora u Džordžiji

Demokratski senator Rafael Vornok pobedio je u utorak republikanskog protivkandidata i bivšeg igrača američkog fudbala Heršela Volkera u drugom krugu izbora u Džordžiji, čime su demokrate proširile većinu u Senatu, pokazuju projekcije agencije Asošijeted presa i vodećih američkih televizijskih mreža.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Rafael Vornok i Heršel Voker Foto: AP photo / Tanjug/AP
Rafael Vornok i Heršel Voker

Poslije Vornokove pojede, demokrate će imati većinu od 51. mesta u Senatu koji broji 100 članova, nakon što su prethodno obe stranke imale po 50 mesta. To će demokratama donekle olakšati da potvrđuju Bajdenove kandidate za sudije i položaje u administraciji. Međutim, za usvajanje većine zakona i dalje je potrebna podrška republikanaca.

Vornokova pobeda učvrstila je status Džordžije kao jedne od ključnih država na predsedničkim izborima 2024. godine. Demokrate su protekle dve godine pobedile u tri trke za Senat u toj američkoj državi, u kojoj je nekada Republikanska stranka imala najveću popularnost, ali u kojoj je predsednik Džo Bajden pobedio 2020. godine.

Volkerov poraz predstavlja neuspeh za bivšeg predsednika Donalda Trampa koji se ponovo kandidovao za republikansku predsedničku nominaciju. Tramp je na proteklim kongresnim izborima podržao Volkera i desetine drugih istaknutih republikanskih kandidata, ali je imao pomešane rezultate u tesnim trkama.

Volkerovu kampanju opterećivao je niz optužbi, uključujući i tvrdnje bivših devojaka - koje je negirao - da ih je ohrabrivao na abortus, iako je javno tražio da se prekid trudnoće proglasi nelegalnim, prenosi "Glas Amerike".

Drugi krug izbora u Džoržiji, održan nakon što ni jedan kandidat nije osvojio 50 odsto glasova tokom prvog kruga 8. novembra, najskuplja je izborna trka ovogodišnjeg izbornog ciklusa u koju je utrošeno više od 400 miliona dolara. Prema finansijskim podacima, Vornok je imao jasnu prednost kada je reč o novcu izdvojenom za kampanju.

Ovo je druga Vornokova pobeda u drugom krugu izbora za dve godine - mesto senatora prvi put je osvojio u januaru 2021. godine.

Vornok je sveštenik u istorijskoj crkvi u Atlanti u kojoj je nekad propovedao čuveni američki borac za ljudska prava Martin Luter King. I Vornok i Volker su Afroamerikanci.

Volker je optužio Vornoka da podržava politiku koja je dovela do rasta inflacije, a tokom kampanje je izražavao protivljenje učešću transrodnih osoba u ženskim sportovima.

Republikanci su na izborima za Kongres osvojili tesnu većinu u Predstavničkom domu, ali se nisu ostvarila neka predviđanja o "crvenom talasu" odnosno ubjedljivim pobedama republikanskih kandidata. Republikanska stranka takođe nije osvojila većinu u Senatu.