Srbija

N1 i Nova S ponovo u etru, otkriveno zašto nisu emitovale program

n1-nova-prekid-programa
Foto: Printscreen / N1

Televizije N1 i Nova S počele su posle 24 sata ponovo da emituju redovni program u Srbiji.

Ove dve televizije koje posluju u okviru United Media su od ponoći 6. decembra emiovale umesto redovnog programa telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”.

Tokom celog dana nije bilo objašnjenja o čemu se tačno radi, ali je u ponoć objavljeno saopštenje koje je i pročitano u televizijskom prenosu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

– Poštovani gledaoci N1, u protekla 24 sata (utorak, 6. decembra 2022.) imali ste priliku da vidite kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija. Na drastičan potez odlučili smo se kako bismo ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale.

Želeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa.

Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje.

Poslednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli.

Pre nekoliko meseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni.

Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu.

Verujemo da je vreme da se javnost zapita da li je informisanje u Srbiji objektivno i nepristrasno, da li je svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informisanja?

Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze “crvene linije” kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji.

N1 punih osam godina svakodnevno nastoji da poštuje osnovne postulate novinarstva i da izveštava u interesu građana. Videli smo iz vaših reakcija da naš trud nije uzaludan.

Hvala vam na poverenju, trudićemo se da ga opravdamo – zaključuju N1 i Nova S.

Televizije N1 i Nova S prekinule emitovanje programa u Srbiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

25 Shares
Share via
Copy link