Gutereš: Čovečanstvo postalo oružje za masovno uništenje planete, u toku je orgija uništavanja

Čovečanstvo je postalo "oružje za masovno uništenje" i vreme je da prekinemo naš "rat s prirodom", poručio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
Gutereš: Čovečanstvo postalo oružje za masovno uništenje planete, u toku je orgija uništavanja
Foto: Beta/AP
"S našim nezajažljivim apetitom za nekontrolisanim i nejednakim ekonomskim rastom, čovečanstvo je postalo oružje za masovno uništenje planete", upozorio je Gutereš na početku konferencije COP15 o biodiverzitetu u Montrealu na koju gleda kao na "priliku da prekinemo ovu orgiju uništavanja".
Od dolaska na mesto generalnog sekretara UN 2017. godine, Guterešu je jedan od prioriteta borba protiv klimatskih promena. Njegov vatreni govor na početku konferencije COP15 pokazuje da mu je na srcu sudbina biljnog i životinjskog sveta i ugroženih ekosistema – krize koje su međusobno povezane.
Gutereš je govorio posle premijera Kanade Džastina Trudoa, čiji nastup je prekinulo udaranje u bubnjeve desetina predstavnika tamošnjih starosedelaca.
 
"Genocid nad autohtonim narodima = ekocid", "Želite da sačuvate biodiverzitet, prestanite da zauzimate našu zemlju", pisalo je na transparentu koji su podigli na nekoliko minuta praćeni aplauzom dela dvorane, posle čega su u miru sprovedeni prema izlazu.
 
COP15 treba da se suoči s velikim izazovima: milionu vrsta preti izumiranje, trećina kopna je ozbiljno narušena, plodno tlo nestaje, a okeani ubrzano propadaju zbog zagađenja i klimatskih promena.
 
Hemikalije, plastika i atmosfersko zagađenje guše zemlju, vodu i vazduh, a zagrevanje planete zbog sagorevanja fosilnog goriva uzrokuje klimatski haos - s toplotnim talasima, šumskim požarima, sušama i poplavama.
 
Više od 190 zemalja učestvuje od 7. do 19. decembra na konferenciji COP15 o bioraznolikosti ne bi li postigle dogovor o prirodi za sledeće desetogodišnje razdoblje. Ishod pregovora o dvadesetak ciljeva koji bi trebalo da očuvaju ekosisteme do 2030. još je neizvestan.
 
"Danas nismo u skladu s prirodom, naprotiv, sviramo mnogo drugačiju melodiju, a to je kakofonija haosa što se svira na instrumentima za uništenje", zaključio je generalni sekretar UN.
  • Lovro

    08.12.2022 15:37
    Nek krene od sebe i svoje porodice, posto nas puno ima, nek da primer drugima?
  • Драган

    07.12.2022 11:16
    Јалов
    Јалове изјаве јалових чиновника...а ствари иду својим током...
  • Aleksej

    07.12.2022 10:48
    Hm...
    Sta to znaci, bogati ce prestati da lete privatnim dzetovima? ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.