VIDEO: Roboti pomažu zaposlenima u slovenačkoj bolnici

Slovenačka Opšta bolnica u Slovenj Gradecu dobila je novog robota koji će, zajedno sa svojim prethodnikom, pomagati zaposlenima u fizički zahtevnijim poslovima.
Reč je o istom robotu kakav se već neko vreme koristi u bolnici, a donacija vredna nekoliko hiljada evra potiče od kompanije Viptronik i austrijskog Sumetzbergera. 
Novi autonomni mobilni robot izgledom i funkcionalnošću identičan je svom prethodniku kog su u bolnici nazvali Devžej i koristi se već nekoliko meseci. 
Oba će obavljati iste poslove, a to je trenutno prevoz farmaceutskog materijala od bolničke apoteke do pojedinih odeljenja. Jedan robot može da preveze do 250 kilograma tereta.
 
"Donacija pomaže u realizaciji vizije koju ima Opšta bolnica Slovenj Gradec, a to je digitalizacija ili robotizacija bolnice. Tehnološki trendovi i inovacije predstavljaju pokretač razvoja i konkurentnosti, ali i nove izazove koji će poboljšati uslove rada i sigurnost na radnom mestu, a sve uz cilj još bolje medicinske nege za pacijente", navodi bolnica povodom preuzimanja donacije.
 
 
Rukovodstvo bolnice ističe da želi da prilagodi radne procese zaposlenih kako im ne bi nedostajalo vremena za neposredan rad s pacijentima, a ujedno da ih rastereti teških fizičkih poslova poput prevoza medicinskog materijala, hrane, posteljina i otpada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija