Zbog prelaska na evro: Hrvatska masovno gasi bankomate

U Hrvatskoj, koja od 1. januara naredne godine prelazi na evro, tokom ovog meseca neće raditi više od 2.700 bankomata, kaže direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.
Zbog prelaska na evro: Hrvatska masovno gasi bankomate
Foto: 021.rs
On dodaje da će u tom prelaznom periodu raditi samo oni koji istovremeno mogu da isplaćuju staru i novu valutu.
Predsednica Hrvatskog udruženja radnika Lidija Stolica za zagrebački RTL kaže da će prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac biti obojen.
"Poprimiće zelenkasto-plavu boju, zavisno od toga o kom se proizvođaču radi i taj novac će biti neupotrebljiv", rekla je Stolica.
 
Masovno gašenje bankomata počeće za desetak dana.
 
"Manji broj će biti ugašen do 15. decembra, kada će Hrvatsko udruženje banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gde mogu da podignu gotovinu", kazao je Ivan Hrvoje Maljković iz ovog udruženja.
 
On ističe da razloga za paniku nema, osim ako na kartici nema novca jer će i u manjim sredinama moći će se dođe do gotovine.
 
"Poseban fokus bio je usmeren na manje sredine, gde je manji broj bankomata – banke su na nivou HUB-a dogovorile način prilagođavanja mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mestu Hrvatske", naveo je Maljković.
  • Zika

    09.12.2022 09:49
    Granica?
    Do sada bio sverc odsada bujica. Kakva granica kavi carinici kakve andramolje para vrti gde burgija nece. Sankcije Rusiji ? Vrana vrani oci ne vadi, to su price za laku noc. Tajkun tamo Tajkun ovde hoce li se odreci debelog profita??? LEPA PRICA Za NAIVNE
  • Joca

    08.12.2022 12:07
    Možemo samo da im pljunemo kroz prozor. Uvode evro, ulaze u Šengen, nebo i zemlja u odnosu na tzv "Zapadni Balkan".
  • BrankN

    07.12.2022 12:24
    Imali smo priliku da prešišamo Hrvatsku, pa nam je došao AVAV i doneo Rusofiliju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija