Agim Ademi, predsednik FS Kosova za Danas: Nismo očekivali da će legenda poput Piksija da nam psuje majku albansku 1Foto: Starsport/FS Kosova. Ilustracija: R. Topalović

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi tvrdi za Danas da je bio neprijatno iznenađen kada je na meču Svetskog prvenstva u Kataru između Švajcarske i Srbije video u prenosu kako selektor „orlova“ Dragan Stojković Piksi u žaru utakmice upućuje uvrede na nacionalnoj osnovi.

– Od legende poput Piksija nisam očekivao da će da nam psuje majku albansku. Bio je igračka legenda Jugoslavije, navijali smo za njega dok smo živeli u zajedničkoj državi, uživali smo u njegovim driblinzima i majstorijama, gledali smo ga i uživo u tadašnjoj Prvoj ligi. Mnogi Albanci s Kosova su ga voleli kao fudbalera i iznenađeni su da se on tako ponašao, i to čak na meču koji nije bio protiv Kosova nego protiv Švajcarske. Takve stvari ne priliče da uzvikuju ni navijači na tribinama, a kamoli učesnik utakmice na terenu. Druga je stvar šta publika radi, a učesnici sportskog događaja ne treba da u tome učestvuju, niti da daju povod – priča Ademi.

FS Kosova je prijavio FIFA nedolično ponašanje Stojkovića, a Ademi dodaje da ne želi da prejudicira kakva će biti odluka svetske „kuće fudbala“.
– FIFA i UEFA ne tolerišu nacionalizam i širenje nacionalne netrpeljivosti, ali to je sada dalje na njima kakvu će kaznu izreći. Mi smo bili neprijatno iznenađeni i zastavom (mapa Srbije sa Kosovom pre koje je pisalo „nema predaje“) u svlačionici. To zaista ne priliči fudbalerima Srbije. Mi treba te stvari da prepustimo politici i političarima da rešavaju. Sport treba da spaja ljude, a ne da pravi nacionalne tenzije i širi mržnju. Fudbaleri Srbije i Kosova trebalo bi da odigraju prijateljski meč i pokažu da fudbal i sport spajaju ljude, a ne da ih razdvajaju.

Ademi napominje da da FS Kosova i Fudbalski savez Srbije imaju odličnu saradnju u organizacijama FIFA i UEFA.

– I sa prošlim predsednikom FSS Slavišom Kokezom i sada sa Nenadom Bjekovićem odlično sarađujemo u svim telima FIFA i UEFA. Uvek se i ispričamo kad se vidimo i zajedno nastupamo oko problema liga i fudbala na Balkanu. Tako i treba da bude. Samo tu saradnju treba proširiti i na sve druge nivoe. Političari neka nalaze rešenja za međunacionalne tenzije, to im je posao, a mi u to ne treba da se mešamo. Mi treba da napravimo saradnju i pošaljemo kao ljudi iz sporta poruku mira – zaključuje Ademi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari