Birači u Džordžiji danas biraju poslednjeg člana Senata SAD, ishod ne utiče na većinu 1Foto: (Miguel Martinez/Atlanta Journal-Constitution via AP)

Birači u američkoj saveznoj državi Džordžija danas glasaju na poslednjim ovogodišnjim izborima za mesto u Senatu, čiji ishod ne može da ugrozi kontrolu Demokratske stranke nad gornjim domom Kongresa SAD.

Za poslednje mesto u Senatu bore se senator Demokratske stranke Rafael Vornok i kandidat Republikanske stranke Heršel Volker, bivši igrač američkog fudbala, pošto u prvom krugu 8. novembra niko od kandidata nije osvojio 50 odsto glasova.

Ako pobedi Volker, i demokrate i republikanci imaće po 50 članova Senata, ali će Demokratska stranka predsednika države Džozefa Bajdena zadržati kontrolu pošto u slučaju nerešenog glasanja presuđuje glas potpredsednice SAD Kamale Haris, koja po funkciji predsedava gornjem domu Kongresa.

U slučaju pobede Vornoka, demokrate će imati jasnu većinu, odnosno 51 senatora naspram 49 republikanskih. Međutim, za usvajanje većine zakona i dalje će im biti potrebna podrška republikanaca koji su na izborima 8. novembra preuzeli kontrolu nad donjim domom Kongresa.

Današnja trka se smatra poslednjim testom uticaja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je najavio da će pokušati da osvoji republikansku nominaciju za predsedničke izbore 2024. godine.

Volker je jedan od brojnih kandidata na izborima za Kongres SAD, održanim 8. novembra, koje je Tramp podržao. Kandidati koje je Tramp podržao ostvarili su različite rezultate, ali u načelu lošije od očekivanih.

Demokrata Vornok je sveštenik u crkvi u Atlanti u kojoj je nekad propovedao borac za ljudska prava Martin Luter King. Volker optužuje Vornoka da podržava politiku koja je dovela do rasta inflacije.

Kampanju Volkera opterećuje niz optužbi, uključujući tvrdnje njegovih bivših devojaka da ih je podsticao na abortus, iako se javno zalagao da prekid trudnoće bude nezakonit. Volker negira te tvrdnje, kao i optužbe bivših devojaka za porodično nasilje.

Vornok je u prvom krugu izbora dobio 49,44 odsto, a Volker 48,49 odsto glasova, dok su drugi kandidati republikanaca u Džordžiji ubedljivo pobedili, uključujući guvernera te države Brajana Kempa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari