Vučić u Tirani : Sankcije nismo uveli iz poštovanja prema onome što smo preživeli

TIRANA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani, posle samita EU i zemalja Zapadnog Balkana, da naša zemlja nije uvela sankcije Rusiji iz poštovanja prema svemu onome što je narod Srbije preživeo trpeći sankcije 10 godina.

„Rekao sam im da je taj odnos prema sankcijama, pre svega odnos prema nama Srbima i građanima Srbije, a ne prema nekom drugom. To je pitanje poštovanje prema nama i onome što smo prošli 10 godina trpeći sankcije kojima smo bili izloženi. Videli smo da te sankcije ne donose ništa dobro ni građanima ni narodu, te nije prirodno da mi budemo ti koji ćemo u tim sankcijama učestvovati“, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li stoji iza Tiranske deklaracije.

On je podsetio da je Rusija nama 1992. uvela sankcije, ali da mi sada njima nismo, zbog našeg stava prema sankcijama.

Takođe istakao je da se tačka četiri Tiranske deklaracije koja se odnosi na one koji se nisu usledili sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, u stvari odnosi samo na Srbiju pošto jedina nije uvela sankcije Rusiji.

„Ne mogu ni da stojim ni da sedim iza te deklaracije, jer je nisam pisao. Ali nemam ništa protiv da oni napišu da se mi nismo saglasili sa sankcijama i da ih nismo uveli. To su činjenice i ja na to ne mogu da se ljutim“, rekao je Vučić.

Naglasio je da ne može da otkrije novinarima sve što je rekao na samitu, ali da je bio jako otvoreni i direktan i da su mu svi zahvalili na tome.

„Različiti su naši odnosi po pitanju teritorijalnog integriteta ili rušenja energetske infrastrukture danas u Ukrajini. Podsetio sam ih da je tako rušena i energetska infrastruktura i u Srbiji i pokazao im dokumenta. Ali po pitanju sankcija, taj stav je malo drugačiji i mi imamo svoj stav, ali smo dobro razumeli poruku EU, dobro smo razumeli na koga se to odnosi“, istakao je Vučić.

Na pitanje da li će ipak uvesti sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio da o tome ne odlučuje EU.

„O tome će odlučivati narod u Srbiji i parlament Srbije, Vlada Srbije, a pomalo ću i ja da se pitam o tome kao predsednik Srbije, sa najvećim legitimitetom u zemlji od svih izabranih predstavnika“, zaključio je Vučić.

Važno je istaći da im emitovanje niko nije zabranio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je po pitanju neemitovanja programa na televizijama Nova S i N1 važno istaći da im niko nije zabranio da emituju program, već da su sami tako odlučili.

Vučić je nakon Samita EU Zapadni Balkan u Tirani, odgovarajući na pitanje novinara kazao da ako oni sami ( Nova S i N1) da imaju problem sa slobodom izražavanja, onda je to ozbiljan problem za njihovog vlasnika.

„Ozbiljan je problem za njihovog vlasnika što im ne dozvoljava medijsku slobodu jer ja ne verujem da se oni bore za vas. Koliko znam vi se ne žalite da imate problem u izražavanju, a ako se bore za sebe, onda je to problem, onda moramo da razgovaramo i da vidimo zašto im vlasnik te televizije nedozvoljava da na slobodan i profesionalan način obavljaju svoj posao“, kazao je Vučić odgovarajući na pitanje TV Pink-a.

Na drugi deo pitanja, da li mu je tajming za tu odluku simptomatičan, Vučić ironično primećujući da ne može da objasni koliko je to danas bila važna tema.

„Ne mogu da vam objasnim koliko se neko ovde danas potresao što bi i fudbalski i medijski tajkun još malo para negde da uzme pa mu sada još treba da obezbedi svoju imovinu i kapital. Ništa posebno“, kazao je.

Vučić ističe da je saglasan da treba da se razgovara o medijskim slobodama.

„I to pogotovu u tim medijima gde je očigledno nesloboda i gde očigledno da postoje neuspeli pokušaji imitiranja Mile Štule i drugih iz davno zaboravljenog perioda“, navodi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.