STIŽE NAM SNEG! Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje do 20. decembra

19:03

06.12.2022

Podeli vest:

Pixabay

U Srbiji se do kraja ove sedmice očekuje česta kiša, ali u noći ka ponedeljku 12. decembra, doći će do jačeg zahlađenje sa snegom, i u ponedeljak bi prvi sneg mogao kratkotrajno pasti u većem delu Srbije, uz pad temperarure za 10 do 15 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Nakon suvog jutra, tokom dana se očekuje prolazno naoblačenje sa severozapada, povremeno sa kišom. Duvaće jugoistočni vetar, koji će u košavskom području biti jak, na jugu Banata i dalje sa olujnim udarima.

– Oblačni sistem sa kišom posledica je prodora oslabljenog hladnog fronta iz oblasti Alpa, pa će prema kraju dana po prodoru hladnog fronta, jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura biće danas od 7°C na severu Vojvodine i u maglovitoj Negotinskoj Krajini do 13°C u centralnim i jugoistočnim predelima, u Beogradu do 10°C – kaže Đurić.

Sreda i četvrtak

U sredu i četvrtak biće pretežno oblačno, u većini predela povremeno sa kišom, a nešto više padavina očekuje se na zapadu Srbije, u Podrinju, Mačvi i Kolubarskom okrugu i u ovim predelima se očekuje da padne oko 20 mm kiše po kvadratnom metru. Na jugu i jugoistoku biće suvo, a suvo će u sredu ujutro biti i u Vojvodini.

U severnoj polovini Srbije duvaće severni i severoistočni vetar i u tim predelima biće znatno hladnije u odnosu na južnu polovinu zemlje gde će duvati južni i jugozapadni vetar.

– Minimalna jutarnja temperatura tokom oba dana biće od 3 do 7°C, u Beogradu oko 5°C, a u sredu na severu Vojvodine zbog suvog i vedrijeg vremena očekuje se i slab mraz, zbog većeg izračivanja vazduha, pa će minimalna temperatura u sredu ujutro na severu Vojvodine biti i do -2°C. Maksimalna temperatura i u sredu i u četvrtak biće od 5°C na severu Vojvodine do 15°C na jugoistoku Srbije – kaže meteorolog.

Petak i vikend

Snažna ciklonska aktivnost doneće Srbiji tokom petka i vikenda oblačno i kišovito, ali i veoma toplo vreme za sredinu decembra, jer će se naše područje nalaziti u prednjem delu ciklona, pa će preovladavati snažna jugozapadna visinska strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana preko našeg područja, dok će se ledena vazdušna masa sa severositoka Evrope i Skandinavije u sistemu snažnog severoistočnog strujanja spustiti do Britanksih ostrva i zapada Evrope uz sneg.

Biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i obilnije padavine, a palo bi ukupno od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Ekstremno obilne padavine očekuju se u oblasti Jadrana i Dinarida, kao i širom Crne Gore, Hercegovine i Dalmacije. Sa snažnim jugozapadnim visinskim strujanjem, osim tople vazdušne mase, do našeg područja stigo bi preko Mediterana i pesak iz Sahare, pa bi kiša padala sa česticama pustinjskog peska sa severa Afrike. Duvali bi jaki južni vetrovi, a u košavskom području i na planinama jugoistočni vetar imao bi olujne udare.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.