Dostupni linkovi

Poništeno makedonsko državljanstvo Ukrajincu sa američke 'crne liste'


Oleksandr Oniščenko - bivši ukrajinski poslanik. Kijev 29. juna 2016.
Oleksandr Oniščenko - bivši ukrajinski poslanik. Kijev 29. juna 2016.

Odluka o davanju makedonskog državljanstva Ukrajincu Oleksandru Oniščenko biće poništena.

Ovu odluku donijela je u utorak Vlada Makedonije nakon što je dobila obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova o mogućnosti oduzimanja već datog državljanstva.

Vlada je naložila Ministarstvu unutrašnjih poslova da postupi odmah po ovoj odluci, navodi se u saopštenju vladine pres službe.

Državljanin Ukrajine Oniščenko, koji se zbog povezanosti s ruskim vlastima nalazi na "crnoj listi" Sjedinjenih Država, dobio je makedonsko državljanstvo kao konjički sportista na prijedlog Konjičkog saveza.

Odluku o davanju makedonskog državljanstva Oniščenko donijela je Vlada, nakon što je dobila pozitivno mišljenje svih nadležnih institucija. Nema objašnjenja na osnovu čega je ova odluka donesena. Prethodno su vladini zvaničnici rekli da je dobio državljanstvo iako je imao lažna dokumenta.

Nakon istražne priče "Birn Prizme" o ovom slučaju u Parlamentu, direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Viktor Dimovski je dao izveštaj o propustima u postupku verifikacije za izdavanje Oniščenkovog državljanstva.

Dimovski je tada izjavio da je jedan službenik Agencije kriv jer je bez konsultacija sa međunarodnim partnerima u NATO-u pristao na izdavanje državljanstva ukrajinskom državljaninu Aleksandru Oniščenko, odnosno zaključio da nema bezbednosnog rizika.

Oniščenko koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država inače ima rusko i ukrajinsko državljanstvo.

Ko je Oniščenko koji tvrdi da mu je Tramp prijatelj?

U intervjuu za "Slobodan pečat" objavljenom 15. novembra, Oniščenko je rekao da je imao američko državljanstvo do 2010. godine. U intervjuu je rekao da su ga SAD stavile na crnu listu 2021. godine, te da mu je bivši američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) prijatelj. Oniščenko je takođe naveo da nema ni jednog sudskog postupka protiv njega u svijetu, pa ni u Ukrajini.

"U Sjevernoj Makedoniji sam prijavljen u kući jednog košarkaša i poznajem ga jako dobro. Državljanin sam tek dvije godine. Proveo sam dosta vremena u Skoplju i legalno sam sproveo cijelu proceduru", naveo je Oniščenko.

Oleksandr Oniščenko je sada u Dubaiju, kako je rekao jednom makedonskom listu, rekavši da za njim nema poternice i da je makedonsko državljanstvo dobio prema pravilima.

Inicijativa da se 53-godišnjaku, koji ima i ruski pasoš, dodijeli makedonsko državljanstvo, potekla je od Makedonskog saveza za konjički sport. Pozitivno mišljenje dali su i Olimpijski komitet Makedonije i Agencija za omladinu i sport.

Oniščenko je trenutno makedonski predstavnik u konjičkim skokovima.

Oničenko je postao poslanik u Ukrajini 2012. godine kao dio Partije regiona bivšeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča. Posle promjene vlasti 2014. postao je poslovni partner sa novim predsjednikom Petrom Porošenkom do 2016. godine, kada je ukrajinska antikorupcijska komisija pokrenula postupak protiv njega.

On je, kao potpredsjednik Odbora za energetiku Vrhovna Rada, osumnjičen da je kreirao šemu korišćenja državnih sredstava za kupovinu gasa u koju je umiješan veliki broj ljudi, među kojima i njegova 72-godišnja majka.

Sumnja se da je preko državnog preduzeća za proizvodnju i distribuciju gasa "Naftogas" budžet oštećen za preko 100 miliona evra.

Tada mu je ukrajinska skupština oduzela poslanički imunitet, a Oniščenko je postao najveći Porošenkov neprijatelj. Oniščenko je pobjegao, prvo u Veliku Britaniju, a potom u Španiju, odakle je trebalo da bude izručen Ukrajini.

Iz Španije je otišao u Nemačku, ali su odlučili da ga ne izruče. Njemački sud ukida potjernicu za njim i on je pušten na slobodu, ali Ukrajina ga i dalje traži.

U januaru 2021. Sjedinjene Države uvode sankcije protiv njega jer je "član ruske mreže za uticaj na američke predsjedničke izbore koji su održani ranije 2020. godine."

XS
SM
MD
LG