Svet

Kriza drma Austriju, plaća se vožnja liftom, krade se krompir, a voda isključuje prilikom sapunjanja

Lift dugmići
Foto: vintecelevators.com

Kako zima stiže, čini se da se energetska kriza u stopu prati ekonomsku, pa na talas sveopšteg poskupljenja nisu ostale imuni ni žitelji pojedinih evropskih prestonica.

I dok Berlin sija u punom sjaju, te se čini da u glavnom gradu Nemačke nema nestašica pred predstojeće praznike, izgleda da žitelji Beča nisu bili te sreće, pošto su počele da se naplaćuju neke stvari za koje su svi pomislili da su otišle u istoriju.

Naime, zbog poskupljenja energenata u Austriji skočile su i troškovi održavanja zgrada, pa je u nekim stambenjacima u Beču vraćena naplata vožnje liftom!

20 centi vožnja liftom za goste, stanari imaju ključ koji plaćaju mesečno

U jednoj stambenoj zgradi u trećem bečkom okrugu svi koji žele da se voze liftom moraju da ubace 20 centi u kasicu, a ko to ne uradi, moraće pešice.

Stanari su dobili ključ kojim mogu da otvore lift, a gosti moraju da plaćaju vožnju, piše 24 Sedam.

Međutim, plaćanje je moguće samo u prizemlju, pa je spuštanje liftom moguće samo uz ključ.

Što se ključa tiče, ni on nije besplatan, već stanare košta 15 do 20 evra mesečno.

U mnogim starim zgradama, a u Beču ih ima mnogo, postoje stari liftovi sa kasicama, koje su bile stavljene van upotrebe, a sada ponovo dobijaju na značaju.

Štednja struje, gasa i tople vode

Kako navodi pomenuti portal, u čitavoj Austriji na snazi su mere smanjenja potrošnje električne energije.

Tako će osvetljenje objekata, kao što su crkve ili gradske institucije, biti ukinito ili smanjeno, što je u Srbiji već učinjeno.

Ukida se i topla voda u gradskoj većnici. Ministarstvo energetike Austrije građanima savetuje kako da u narednom periodu, zbog moguće nestašice gasa, štede struju i gas.

Tako preporučuju građanima da se kraće tuširaju, kako bi trošili što manje tople vode, i da koriste hladnu vodi za pranje ruku, zuba ili sudova.

Na sajtu Ministarstva može se pročitati i savet građanima da za piće koriste hladnu umesto tople vode.

Pored toga, savetuje se građanima da sastružu ostatke sa sudova umesto da ih potapaju u toplu vodu.

I kod brijanja i tuširanja savetuje se građanima da ne puštaju toplu vodu da teče, već da je koriste racionalno, odnosno, isključuju dok se sapunjaju.

Masovna krađa krompira u malom austrijskom mestu

Da je u Austriji đavo odneo šalu, svedoči i masovna krađa krompira mestu Horn, zbog opšteg rasta cena hrane, ali i lošeg roda ove povrtarske kulture.

Takođe je u seriji provala ukradena oprema za uzgoj nekih drugih “kultura”.

Naime, u ovom gradiću, policija je suočena sa serijom provala, u kojoj je i jedan poljoprivrednik bio meta, jer su mu lopovi ukrali 24 džaka od po pet kilograma krompira, prenosi Tanjug.

Oni su sa ukupno ukrali 120 kilograma krompira, ali su i kamera za nadzor na solarnu energiju i akumulator nestali bez traga.

U seriji od pet provala, koje se sve povezuju sa istim kradljivcima, dovodi se u vezu i provala u prodavnicu koja prodaje konoplju u centru grada, gde su ukrali opremu za uzgajanje marihuane.

Izvori: 24 Sedam, Tanjug

Kriza pred vratima: U Makedoniji vaučeri za hranu, u Hrvatskoj smanjen PDV

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

162 Shares
162 Shares
Share via
Copy link