Muzika

Generacija 5 proslavlja 45 godina postojanja

Generacija 5 proslavlja 45 godina postojanja
Foto: Tanjug | Generacija 5 proslavlja 45 godina postojanja

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je muzičar Dragan Ilić Ilke, klavijaturista grupe Generacija 5, najavio je danas koncert kojim proslavljaju 45 godina od osnivanja, 8. decembra u MTS dvorani.

"Kad se osvrnem unazad iza nas je 45 godina, a pred nama je sljedećih 45. Čovjek mora da bude pozitivan, uvijek mora da gleda dobre strane, tako da o lošim ne bih pričao. Za 45 godina paralelno su se dešavale loše i dobre stvari, kao i u životu", rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, bend je grupa građana, a Generaciju 5 su činili "drugari iz kraja, vračarska djeca", koji su svirali po klubovima i mjesnim zajendicama više se zezajući i družeći se.

"Postalo je ozbiljno kad sam shvatio da mogu da komponujem i pišem tekstove i poželio da to snimimo. Puno je uticao na moju karijeru brat Sanja Ilić, u njemu sam vidio uzor, imao je svoje bendove i tim putem sam hteo da krenem", naglasio je Ilić.

Generacija 5 je "pregrmila 45 godina", a Ilić ističe da je na koncertu 8. decembar u beogradskoj MTS dvorani slave 45 godina postojanja, a ne rada, jer su imali pauzu u karijeri.

"Kad bend traje toliko dugo pauze su neminovne. Zasićenje jedni drugima, od svirki, okruženja, medija. Sad gruvamo, sad smo na kolosijeku. Show Must Go On", naglasio je klavijaturista.

Prema njegovim riječima, Generaciju 5 bije glas da su bend sa "nit manje albuma, nit više hitova".

Bendu je u početku dosta pomogao Kornelije Bata Kovač (1942-2022) ko im je dao pjesme sa kojima su startoval i - "Umoran od svega" i "Ti samo budi dovoljno daleko".

Ilić se prisjetio da su nasumce bili izabrani da sa te dvije pjesme učestuju u filmu "Došlo doba da se ljubav proba" reditelja Zorana Čalića kao bend koji svira u sceni maturske večeri.

""Ti samo budi" je bila u nekom srednjem tempu. Јa sam rekao: "Bato, ovo je po meni balada". Snimili smo te dvije pjesme, došli na snimanje, čak se i vidimo na bini - i ne uđemo u film!", rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, filmadžijama nisu odgovarale jer im je "Ti smao budi" imala tugaljiv tekst, a "Umoran od svega" smarački naziv.

Generacija 5 je imala dva početka, od kojih je prvi bio veliki koncert u beogradskoj hali Pionir, gdje su im predgrupe bili Bulevar i Zana.

"Puna dvorana Pionir i onda smo shvatili da stvarno nešto predstavljamo u muzičkom svijetu i to je bio reper da smo nešto postigli", naveo je Ilić.

Drugi je početak bio ponovno okupljanje benda 1993. godine i pjesma "Najjači smo ostaju" koja se, prisjeća se Ilić, "vrtila na svim stanicama, a spot je uspješno prikazao u povratničkoj snazi grupu koja je potom svuda nastupala.

Ilić se prisjetio i da je Generaciaj 5 išla 1982. na veliku jugoslovensku turneju pošto im je pop pjevač Zdravko Čolić ponudio da budu njegovi gosti, kada su za tri m eseca održali 70 koncerata i "prošli od Triglava do Đevđelije".

Te 1982. je bilo došlo veme da članovi benda idu u vojsku, a poslije dvije godine pauze "stvar je iščilila, nije više postojala energija" da nastave dalje sa sviranjem.

Ilić je dodao i da je kao kompozitor osjećao opterećenje da piše tako da svaka pjesma postane hit.

"Takav pritisak nisam uspio da savladam. Trebalo je dosta vremena, da poslije deset godina shvatim da nije suština da pišeš hitove nego da radiš ono što voliš. Tako smo se vratili 1993.", kaže klavijaturista.

Prema njegovim riječima, pjesme Generacije 5 su se vrtile na radiju bez obzira da li je bend postojao ili ne, ali je njegovim članovima bilo krivo što ih ne sviraju uživo.

Ilić se prisjetio i da mu je producent Riblje čorbe DŽon Mekoj rekao: "Nikad ne smiješ da staneš, jer ne znaš okolnosti u kojima će se neka nova pjesma desiti i kako će proći, jer potencijalno može da bude hit".

"A da li će biti hit ili ne, zavisi od mnogo oklonosti uključujući i sreću. Radimo i dalje, pišemo pjesme izdavaćemo ih, da sačekamo tu pjesmu koja će biti opštenarodno prihvaćena. To nam je motiv da nastavimo dalje", rekao je muzičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije