06. decembar  2022. 14.21  →  18.20 | Izvor: Tanjug

Prvi evroligaški večiti derbi bez navijača Zvezde

BEOGRAD -

Navijači Crvene zvezde neće moći da prisustvuju derbi meču 12. kola košarkaške Evrolige sa Partizanom, procena je i preporuka bezbednosnih struktura, saopštio je danas klub iz Humske.

U saopštenju se navodi su predstavnici bezbednosnih struktura, Partizana, Crvene zvezde, Tiketlajna i "Štark arene" održali jutros sastanak uoči prvog derbija beogradskih "večitih rivala" u istoriji Evrolige. Utakmica će biti odigrana u četvrtak od 20.30 sati u "Štark areni".

kk, partizan, navijaci, grobari

"Sve ulaznice za ovaj meč su još ranije rasprodate, a na sastanku je konstatovano da je više od 3.000 karata, pretežno za Nivo 400 prodato u slobodnoj prodaji, bez ikakvih ograničenja. Pretpostavka svih prisutnih je da se u tom broju našao i određeni, ne veliki broj simpatizera Crvene zvezde koji su datu priliku iskoristili da kupe ulaznice i na taj način prisustvuju utakmici.

Prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima, svi kupci ulaznica su priložili svoja dokumenta i podaci o njima su uneti u bazu podataka koja je podeljena i sa predstavnicima bezbednosnih struktura", saopštio je Partizan.

"Crno-beli" navode da su prvobitno planirali da jedan sektor u "Štark areni" namene navijačima Crvene zvezde.

"Procena i preporuka bezbednosnih struktura je bila da se od toga odustane, zbog čega i nije postojala odvojena prodaja ulaznica za gostujuće navijače. Svim prisutnima je jutros predočeno da će u dvorani biti poštovana numeracija sedišta i da nikakvo eventualno grupisanje navijača van svojih mesta neće biti dozvoljeno. Takođe, iz bezbednosnih razloga neće biti dozvoljeno unošenje bilo kakvih transparenata u halu, niti bilo kakvih navijačkih obeležja gostujućeg kluba", ističu u Partizanu i dodaju da neće biti posebnog ulaza u "Štark arenu" za navijače Crvene zvezde.

Partizan je pozvao svoje pristalice da fer i sportski navijaju na meču sa Crvenom zvezdom.

"Partizan još jednom poziva sve navijače da daju pozitivan primer sportskog i fer navijanja i da svu svoju energiju usmere na podršku crno-belima, bez ikakvog vređanja ili ubacivanja predmeta u teren. Ovaj meč je ispit zrelost kako za Partizan, tako i za navijače", zaključuje se u saopštenju Partizana.

Oglasila se i Zvezda: Nadamo se da navijači Partizana neće izazvati incidente

Košarkaški klub Crvena zvezda oglasio se danas saopštenjem u kojem izražava nadu da će Partizan, koji je organizator predstojećeg derbi meča 12. kola Evrolige, obezbediti sve uslove da ova utakmica protekne u sportskom ambijentu.

Crvena zvezda tvrdi da je kao gostujući klub dužna da iznese "isključivo činjenice".

"Crvena zvezda nije imala bilo kakvu komunikaciju sa organizatorom utakmice o prisustvu svojih navijača u 'Štark areni'. Po zakonu o bezbednosti i kao zaključak zajedničkog sastanka bezbednosti na kome su u utorak prisustvovali predstavnici oba kluba, ali i sve nadležne službe zadužene za bezbednost, za organizaciju utakmice isključivo je odgovoran domaćin", navode iz Crvene zvezde.

Navijači Zvezde: Ne odustajemo od derbija u Evroligi

Mi od derbija ne odustajemo. Tražimo od uprave Partizana da omogući ulazak navijača Crvene zvezde sa kupljenim kartama i obezbede deo tribine za nas, navodi se u saopštenju pristalica crveno-belih nakon odluke KK Partizan da ne dozvoli organizovano prisustvo gostima u prvom večitom derbiju u Evroligi.

"U suprotnom bićemo prinuđeni da se sami snalazimo za ulazak u halu i ovim putem pozivamo sve zvezdaše da urade isto. A odgovornost za sve što se tada bude desilo u hali imaće ista ta uprava Partizana", navode navijači Zvezde.

"Pozivamo i navijače Partizana da podrže naš zahtev i obećavamo da ćemo se, u derbiju kada mi budemo domaćini, boriti da im obezbedimo mesto u hali", poručuju pristalice Zvezde.

"Crveno-beli" ističu da nisu dobili nikakav kontigent karata za dalju distribuciju svojim navijačima i dodaju da nisu imali bilo kakav kontakt, koji je, kako tvrde u ovom klubu, uobičajen kao formalna ili neformalna komunikacija evroligaških timova u tim slučajevima.

"Sve odluke o puštanju karata u slobodnu prodaju, pa kasnije povlačenje te odluke, doneo je isključivo i samostalno Partizan. Crvena zvezda nema nikakvu informaciju o eventualnom organizovanju naših navijača i njihovom prisustvu ovoj utakmici. Zato sve 'informacije', koje se pojavljuju u javnosti tim povodom smatramo tendencioznim, kako bi se potpuno nepotrebno podigla tenzija pred ovu utakmicu", dodaje se u saopštenju Crvene zvezde.

Srpski i regionalni šampion očekuje da predstojeći meč prođe u fer i sportskoj atmosferi.

"Sve kontradiktorne najave Partizana kao domaćina i predsednika tog kluba prethodnih dana, čine se kao unapred ograđivanje od eventualnih incidenata na utakmici, i pokušaj prebacivanja odgovornosti sa organizatora i njegovih navijača na pristalice Crvene zvezde. Za Crvenu zvezda predstojeći duel je ništa drugo do utakmica 12. kola Evrolige. Nadamo se da će Partizan organizovati utakmicu u skladu sa pravilima Evrolige, kao i da će pristalice 'crno-belih' sportski navijati i neće izazvati incidente, ugrožavati igrače i stručni štab Crvene zvezde. Nadamo da će utakmici moći da prisustvuju svi oni koji su kupili karte za ovaj meč", ističu, između ostalog, u Crvenoj zvezdi.

Tagovi
Srodne vesti