Turbulencije u nemačkim Zelenima: Berbok i Habek se bore za prevlast, služe se podmetačinama, oboje bi mesto kancelara

06.12.2022

13:40

0

Berbok i Habek zbog svog spora, prema pisanju uticajnog nemačkog medija, nisu u stanju ni da sprovedu zajedničke projekte

Turbulencije u nemačkim Zelenima: Berbok i Habek se bore za prevlast, služe se podmetačinama, oboje bi mesto kancelara
Analena Berbok i Robert Habek - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

U stranci Zelenih Nemačke, jednoj od koalicionih partnera vladajuće Socijaldemokratske partije, u toku je žestoka borba za prevlast između vicekancelara i ministra privrede Roberta Habeka i šefice diplomatije Analene Berbok.

Berbok, koja se istakla putujući svetom i oštrom retorikom protiv Rusije, prema dnevniku „Bild“, smatra da ima dobre šanse da na narednim izborima, koji će se održati najverovatnije 2025, i očekuje da bude kandidatkinja Zelenih za kancelara.

Sa druge strane, i Habek već dugo očekuje da će on stranku predvoditi na idućim izborima i biti kandidat za kancelara.

Upravo zbog toga među dvoje političara Zelenih vlada tenzično raspoloženje koje se ispoljava u stalnim međusobnim čarkama.

Kada se Habek borio za produženje veka rada nuklearnih elektrana, Berbok je unutar stranke radila protiv njega i njegove namere.

Habek joj je to uzvratio na skupštini stranke, pohvalivši sve ministre iz redova Zelenih, ali ne i Berbok.

AP Photo/Markus Schreiber
Analena Berbok i Robert Habek

Berbok i Habek zbog svog spora nisu u stanju ni da sprovedu zajedničke projekte, piše pomenuti nemački medij, pa oboje rade na odvojenim strategijama za odnos prema Kini.

Takođe, Berbok i Habek okupljaju ljude oko sebe, pripremajući se za vreme kada će se postaviti pitanje ko će biti kandidat Zelenih za kancelara na idućim izborima.

Trenutno Berbok uživa veće simpatije među članstvom, a i ukupno gledano na političkoj sceni Nemačke. Po popularnosti je čak ispred kancelara Olafa Šolca, šefa CDU Fridriha Merca, i drugih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike