SAD osuđuju najnovije velike napade Rusije na Ukrajinu 1EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Bela kuća je osudila najnovije ruske udare na Ukrajinu, rekavši da oni podsećaju na brutalnost ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Glas Amerike.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i njegov ukrajinski kolega Aleksij Reznikov osudili su „brutalne napade Rusije iz vazduha na civilnu infrastrukturu Ukrajine“.

Ostin je takođe izrazio nepokolebljivu „predanost SAD da podrže sposobnost Ukrajine da se suprotstavi agresorskom ratu Rusije“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Ostin je ponovo istakao protiv-vazduhoplovnu odbranu kao glavni prioritet za napore SAD u pružanju pomoći bezbednosti, što je pokazano u obavezama da se Ukrajini obezbedi dodatna municija za NASAMS, napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, kao i sposobnosti za suprotstavljanje bespilotnim vazduhoplovnim sistemima.

Ukrajinski zvaničnici su juče izvestili o teškim ruskim raketnim udarima širom zemlje. Sirene za vazduhoplovni napad su se oglasile, pozivajući civile da potraže sklonište.

Masovni raketni napadi na domove, zgrade i elektroenergetsku infrastrukturu, koje su ukrajinske vlasti očekivale, naglašavaju strategiju Rusije da ostavi Ukrajinu bez struje, grejanja i vode usred zime, piše Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari