06. decembar  2022. 12.08  | Izvor: RTV

“Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta”, konferencija dvogodišnjeg projekta (AUDIO)

BEOGRAD -

Prošle godine na javne nabavke u Srbiji potrošeno je rekordnih 560 milijardi dinara, ali u čak 95 odsto nabavki nije birana najkvalitetnija, nego najjeftinija ponuda, pokazalo je istraživanje NALED-a o stavovima građana, ponuđača i naručilaca. Takođe, prema nalazima te ankete, od 183.000 realizovanih tendera sprovedeno je svega 650 zelenih nabavki i 86 socijalnih, iako su naručioci od ponuđača mogli da zahtevaju da ponuda ispunjava i ekološke ili socijalne kriterijume.

audio icon

evro, novac, finansije

Javne nabavke su važan instrument za razvoj malih biznisa i zato je neophodno i dalje unapređenje zakona, kao i uvođenje zelenih i socijalnih kriterijuma u taj proces, istakla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović na konferenciji u okviru projekta “Efektivne javne nabavke”, koji je ta organizacija sprovela u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju SIDA, a u cilju podrške reformi sistema nabavki.

Ona je upozorila je da kao veliki izazovi i dalje stoje pitanja transparentnosti postupaka i poroznosti na korupciju, kao i niska konkurencija, sa prosečno 2,5 ponude po tenderu.

Prednost u javnim nabavkama bi, smatra 69 odsto građana, trebalo dati kvalitetu, a ne ceni, a zdravstvo je prioritetna oblast u koju bi građani Srbije uložili najviše novca kroz javne nabavke, naveo je Nikola Komšić, koordinator iz NALED-a, predstavljajući rezultate istraživanja. On je dodao i da je preovlađujuće mišljenje da ovaj sistem mora biti strogo kontrolisan.

Direktorka Kancelarije za javne nabavke Sandra Damčević kazala je da je zadatak te institucije da kontinuirano nastavi da radi na unapređenju sistema javnih nabavki.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da su pravni i institucionalni okviri Srbije u oblasti javnih nabavki u velikoj meri usklađeni sa pravnim tekovinama Evropske unije. On je, međutim, ocenio i da zabrinjavaju izuzeća od primene zakona o javnim nabavkama i veliki broj nepravilnosti u ugovorima koje je revidirala Državna revizorska institucija. Poručio je i da Srbija treba da ukine zakon o posebnim procedurama za linearne infrastrukturne projekte, kao i da obezbedi da međudržavni sporazumi zaključeni sa trećim zemljama ne ograničavaju konkurenciju neopravdano i da poštuju osnovne principe javnih nabavki, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i pravnim tekovinama Unije.

Tagovi
Srodne vesti