Vesti

0

Gradski urbanista Beograda: Konkurs za splavove u skladu sa interesima većeg broja vlasnika

Autor: SA

Izvor: Beta

Gradski urbanista Beograda: Konkurs za splavove u skladu sa interesima većeg broja vlasnika

Izvor: Beta/Amir Hamzagić

Glavni urbanista Grada Beograda, Marko Stojčić, izjavio je danas da se konkurs za 30 dozvola za splavove na Savskom keju sprovodi u skladu sa interesima većeg broja vlasnika plutajućih objekata.

Stojčić je za Beoinfo, povodom jučerašnjeg protesta vlasnika splavova koji navode da je taj konkurs nezakonit, kazao da su splavovi povezani sa obalom u ingerenciji Grada Beograda i da se i na njih primenjuju Zakon o vodama i sve druge gradske odluke.

"Ovo uređenje tiče se svih građana Beograda, a ne samo jednog dela. Prevelik je broj plutajućih objekata i oni ugrožavaju normalno funkcionisanje grada i vizuru reke. Zato je naša obaveza da se zakon poštuje i sprovodi", kazao je gradski urbanista.

Stojčić je rekao da konkursom nisu obuhvaćena privezišta za čamce, ali da su na Savskom keju planirane dve pozicije za privezivanje čamaca i dodao da će i ta oblast biti uređena.

Grad Beograd je 25. novembra objavio javni oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup 30 lokacija vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji Grada Beograda, na kojima će biti splavovi.

Rok za ponošenje prijava je 21. decembar, a ponude za zakup vodnog zemljišta mogu predati pravna lica, preduzetnici, udruženja ili građani.

Kriterijum za odabir najbolje ponude je najviši ponuđeni iznos ukupne godišnje zakupnine za neku lokaciju.

Kada lokacije budu dodeljene odabranim zakupcima, ostali vlasnici plutajućih objekata imaće rok da ih sami uklone, a ukoliko to ne učine, njihovi plutajući objekti će biti uklonjeni u saradnji gradske vlasti s Vojskom, Policijom i drugim službama.

Grad Beograd je dužan da obezbedi infrastrukturu za svaku od lokacija za koju je raspisan konkurs, tako da će budući zakupci, pored zakupnine, biti dužni da uredno plaćaju i račune za vodu i struju, i da obezbede prečišćivače za otpadne vode.

Očekuje se da ceo taj postupak bude završen u prvom kvartalu 2023. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR