JU "Narodni univerzitet" u Vranju obeležila 67 godina postojanja i krsnu slavu 1Foto: Fejsbuk / JU Narodni univerzitet

Javna ustanova „Narodni univerzitet“ u Vranju obeležila je 67 godina postojanja i Svete apostole Filimona, Apfija i Arhipa, svoju krsnu slavu.

Kulturno-prosvetnu misiju JU „Narodni univerzitet“ započela je još 5. decembra 1955, pod nazivom „Radnički univerzitet“.

„Osnivačkom skupštinom u Bioskopu „Sloboda“, na kojoj je učestvovalo oko 250 najistaknutijih građana, pre svega učitelja, profesora, lekara, pravnika, političkih radnika, zanatlija i ljudi sa sela, započet je jedan od najvažnijih zadataka – osposobljavanje, obrazovanje i usavršavanje radnika i službenika. Najčešći oblik narodnog prosvećivanja bilo je držanje javih predavanja o aktuelnim temama“, saopštili su iz ove ustanove na svom Fejsbuk profilu.

Tokom godina, navode iz JU „Narodni unoverzitet“, uporedo sa obrazovanjem, razijala se i kulturna delatnost ustanove.

„Organizovane su različite smotre, takmičenja, susreti stvaralaca i izvođača, pre svega u narodnom i folklornom stvaralaštvu, ali i u likovnim i muzičkim umetnostima. Susreti sela ‘Od maja do maja’ imali su za cilj da se u selima omogući brži razvoj poljoprivrede, da se stvore bolji uslovi života, da se obogati kulturni život, unapredi prosveta i zdravstvo, da se zaštiti i unapredi životna sredina. Sve to je organizovao ‘Narodni univerzitet’ u Vranju“, navode iz ove javne ustanove.

JU "Narodni univerzitet" u Vranju obeležila 67 godina postojanja i krsnu slavu 2
Foto: Fejsbuk / JU Narodni univerzitet

I danas ona realizuje neke tradicionalne manifestacije, ali i nove aktivnosti u oblastima obrazovanja i kulture.

„Smotra recitatora osnovnih i srednjih škola ‘Pesniče naroda mog’ je jedna od aktivnosti sa najdužom tradicijom od blizu pola veka. Takođe, u višegodišnje tradicionalne manifestacije koje organizuje ‘Narodni univerzitet’ i danas spadaju i predtakmičenje frulaša ‘Zlatna frula juga Srbije’, Međuokružna smotra dečjih folklornih ansambala i izvornih grupa, etno-sajam i saloni knjiga“, obaveštavaju iz JU „Narodni univerzitet“.

Jedna od najznačajnijih kulturnih aktivnosti je Likovna kolonija, koja postoji od 1974. pod nazivom „Prohor Pčinjski“, a od 2002. kao „Vranje“. Među novijim manifestacijama posebno se izdvajaju Književna kolonija, a u skorije vreme je otpočela sa radom i Dečja likovna kolonija.

„Naša ustanova je čuvar kulturne baštine, ali i rasadnik mladih, talentovanih zaljubljenika u likovnu umetnost i književnost. Uporedo sa kulturom, u budućnosti će se nastaviti i sa obrazovnim aktivnostima u delu neformalnog obrazovanja odraslih, gde beležimo najveći uspeh, jer smo za pet godina akreditovali više od 10 najtraženijih programa za različita zanatska zanimanja“, saopštili su iz vranjske JU „Narodni univerzitet“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari