Почетна > Србија
Србија

Вучић: У Тирану сам дошао како би имали шансу да кажемо шта мислимо

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је након консултација на државном нивоу одлучио да ипак доће на Самит у Тирани јер ће на тај начин Србија имати шансе да каже шта мисли о преговорима са Приштином и о преговорима о приступу ЕУ.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Вучић је то изјавио уочи Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана одговарајући на питатање новинара „зашто је на крају ипак дошао, иако је прво најављивао да неће доћи“.

“Било је више разлога због којих смо се двоумили да дођемо. Нека су се тицала Косова и Метохије, а нека су везана за дијалог са ЕУ. Након консултација са државним органима је одлучено да ипак дођемо јер сматрамо да ћемо тако имати шанси да нешто кажемо о томе шта мислимо о дијалогу и преговорима са ЕУ“, рекао је Вучић.

Вучић, је додао да Србија остајемо посвећена европском путу и преговорима са ЕУ, али да у исто време мора да заштити и сопствене интересе.

Како је навео у Тирану је дошао да саслушам политичаре из ЕУ и региона, али и да им каже шта мисли, јер је важно је да Србија добије подршку за решавање енергетских питања.

Истиче и да је решавање телекомуникацијских питања и роминга важно за Србију.
На питање новинара аустријеске телевизије да ли ће Србија увести санкције Русији Вучић одговара да је Србија независна земља и да зна које су наше обавезе према ЕУ и шта ЕУ очекује кад су санкције у питању, али и да Србија свој пример са питањем територијалног интегритета и да је била нападнута 1999. године.

На констатацију новинара да је Србија превише блиска Русији Вучић одговара да је Србијанезависна земља.
„Лако је изнети лажне и фабрикова оптужбе против Србије. Само да вам каже, ја верујем да сте сви прочитали, пре 9-10 месеци да ће Србија по налогу Русије напасти земље у регион како би изазвала додатне несигурности и нестабилност у региону.
А ми смо све то оспорили, не само речима већ и нашим поступцима. Али на крају истина изађе на видело, а то је да је Србија независна земља, на европском путу и тамо ће и остати,“ закључио је Вучић.

Neradni dani u Srbiji za 2023. godinu

Преузмите андроид апликацију.