Izvlakači i uvlakači 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Horski smo prosuli svu žuč po učenicima koji su u Trsteniku maltretirali svoju profesorku. Sve se sablažnjavajući nad ovim i ostalim primerima nasilja u školama i oko njih ponuđena su uglavnom spasonosna rešenja poput izjednačavanja „ridžovana“ i prosvetnih radnika, ili radikalniji predlozi da se u svakoj učionici rasporedi po jedan policajac, makar i komunalni.

Iz ovog licemernog meltingpota vratio se u stvarnost umalo pa koban gest jednog od onih „nasilnika“. Mnogobrojni „teoretičari“ su se zagrcnuli jer sve je bilo mnogo jednostavnije dok smo pred očima imali pojednostavljenu sliku bahatih, bezobzirnih, bezosećajnih mladih ljudi koji su pod uticajem sveopšteg nasilja u društvu uradili nešto što se, u ovom ili onom obliku, dešava u većini učionica širom Srbije.

Ovaj mladić, međutim, izgleda nije razumeo da je „izvlačenje stolice“ decenijska nacionalna disciplina u Srba i da on i drugari nisu uradili ništa neuobičajeno, drugačije negoli što viđamo svakodnevno u svim oblastima srpskog društva.

I tu nema izuzetaka i milosti ni prema kolegi, šefu, direktoru, komšiji… Kome god ako i kad nam se ukaže prilika, ali užitak je potpun ako je na podu neko od onih obrazovanih i školovanih, pristojnih i skromnih. A odozgo ih gledamo mi, budući ministri – plagijatori, doktori nauka bez srednje škole, jednom rečju, bulumenta koja je u životu pročitala više jelovnika nego prosečni akademski građanin knjiga.

I ako se dobro zagledate, videćete jasno i one na podu ali i nove, perspektivne naslednike Malog, Atlagića, Martinovića, Stefanovića i plejadu novouspostavljene naprednjačko-radikalske političke kaste.

Iako je nakaradan, odnos prema obrazovanju kao temelju svakog prosperitetnog i demokratskog društva je mnogo stariji od aktuelne vlasti, posledice će biti dalekosežne i osećaćemo ih i kad Vučić&comp. odu u istoriju jer u Srbiji se strukturira, proces je pri kraju, novi-stari politički model.

Srpska napredna stranka je uspostavila političku klasu koju čine neuki i učeni, priglupi i veoma inteligentni, siromašni i bogati, podeljeni u dve velike grupe, neretko objedinjene: takozvani izvlakači i uvlakači.

I jedni i drugi su svesni da upravo od onih sa poda vreba glavna opasnost.
Jer, ova nesrećna deca su izvukla stolicu svojoj nastavnici ali na pod, zajedno sa Marijom Stevanović, profesorkom Tehničke škole u Trsteniku, stropoštalo se i to poodavno mnogo generacije prosvetara, a sa njima i naše dece.

I zato, ako želite vlast, moć, novac, posao, šta god, izvlačite stolice kad god vam se ukaže prilika jer iza svakog obrazovanog, pristojnog ili skromnog pojedinca vreba zapravo prava opasnost.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari