Danas drugi krug izbora za Senat u Džordžiji: Presudno za Bajdena? 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Birajući između pastora i bivše fudbalske zvezde, birači u Džordžiji će danas odlučivati o svom predstavniku u američkom Senatu na izborima sa visokim ulozima za predsednika Džoa Bajdena, piše AFP.

Demokratski senator Rafael Vornok i republikanski protivkandidat Heršel Voker, koga podržava bivši predsednik Donald Tramp, suočiće se u tesnom drugom krugu nakon što nijedan afroamerički kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova na izborima na sredini mandata 8. novembra.

Bajden je pozvao stanovnike Džordžije da glasaju za demokratu Vornoka (53) protiv republikanca Vokera (60).

„To je zaista presudno“, rekao je predsednik.

Iako su demokrate već zadržale slabu kontrolu nad Senatom nakon prošlomesečnih izbora na sredini mandata, ovi izbori su i dalje odlučujući za Bajdena.

Republikanci vide potencijalnu pobedu kao priliku da ojačaju svoju sposobnost da blokiraju Bajdenovu politiku nakon preuzimanja kontrole nad Predstavničkim domom.

Republikanci se nadaju da će zaustaviti Bajdenov zamah sa 700 dana do predsedničkih izbora 2024. godine, nakon što je njegova stranka u novembru pokazala bolji rezultat od očekivanog.

Za demokrate, s druge strane, pobeda Vornoka bi pomogla da konsoliduju njihovu tanku većinu u Senatu i dala bi im veći uticaj u ključnim kongresnim odborima.

To bi takođe značajno ograničilo moć centrističkog demokratskog senatora Džoa Mančina, koji je već blokirao nekoliko velikih Bajdenovih inicijativa u prve dve godine na funkciji.

Bivši predsednik Barak Obama, koji je prošle nedelje održao miting u Atlanti, učestvuje u demokratskoj kampanji.

Koliko su izbori važni, govori podatak da je na kampanju već potrošeno oko 400 miliona dolara, čime je trka za Senat Džordžije najskuplja u istoriji međuizbora. Oko 1,9 miliona ljudi je već glasalo prevremeno, mnogi od njih će verovatno biti birači demokrata, dok se očekuje da će republikanci izaći na birališta u utorak.

Teško je predvideti rezultat izbora, jer je prema poslednjim anketama razlika među kandidatima premala. Istorijski republikanska država, Gruzija je neočekivano izabrala Bajdena umesto Trampa 2020. godine, dok je dva meseca kasnije u drugom krugu izabrala dvojicu demokrata u Senat.

Sadašnji kandidati, oboje rodom iz Džordžije, sušta su suprotnost. Rođen kao jedanaesto od 12 dece od majke koja je radila na poljima pamuka i koja je bila bivši vojnik i propovednik, Vornok (53) je odrastao u siromaštvu.

Čak i nakon izbora, Vornok je ostao pastor u crkvi u Atlanti u kojoj je nekada propovedao ikona afroameričkih građanskih prava Martin Luter King mlađi. Vornok je doktorirao teologiju. Njegov protivnik Voker je kasno ušao u politiku sa svojom kandidaturom za izbore za Senat 2022.

Šezdesetogodišnji konzervativac važi za jednog od najboljih igrača, sa nekoliko rekorda, u istoriji američkog koledž fudbala – koji na jugu ima gotovo religiozni karakter. Voker je uporni protivnik abortusa, čak iu slučajevima silovanja, ali je bio u centru nekoliko skandala po tom pitanju. Optužen je da je plaćao abortuse za dve žene sa kojima je bio u vezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari