Najnovije vesti
Vesti Svet
IZBORI U DŽORDŽIJI Sveštenik protiv legende američkog fudbala

IZBORI U DŽORDŽIJI Sveštenik protiv legende američkog fudbala

Rafael Vornok je prvi crnački senator iz Džordžije, pošto je probio rasnu barijeru u jednoj od prvobitnih 13 američkih država, pobedom na vanrednim izborima u januaru 2021, skoro 245 godina posle osnivanja američke nacije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Heršel Voker i Rafael Vornok Foto: Brynn Anderson / Tanjug/AP
Heršel Voker i Rafael Vornok

Sada se nada da će osvojiti pun šestogodišnji mandat u drugom krugu izbora koji se u Džordžiji održava u utorak. Protivkandidat mu je takođe crnac - republikanac Heršel Voker.

Obojica su odrasla na američkom jugu, posle nastanka pokreta za građanska prava, i - ko god da pobedi - ući će u istoriju kao prvi crnac iz Džordžije izabran da služi pun mandat u Senatu. Pa ipak, Vornok i Voker idu veoma drugačijim stazama i nude veoma drugačije vizije zemlje - i kada je reč o pitanjima rase i rasizma.

Crni glasači kažu da biraju između drastično različitih opcija: Vornok, sveštenik u crkvi Martina Lutera Kinga u Atlanti, odražava tradicionalne liberalne ideje o crnačkom iskustvu u Americi, dok Voker, legendarna američkog fudbala sa Univerziteta Džordžije, govori jezikom belačkog kulturnog konzervativizma i, između ostalog, ismeva Vornokova tumačenja Kinga.

- Republikanci su izgleda mislili da mogu da kandiduju Heršela Vokera i zbune crnačke birače - kaže Brajs Beri, predsednik Mladih demokrata Džordžije i student četvrte godine na koledžu Morhaus, slavnoj crnačkoj školi gde su diplomirali i Martin Luter King i Rafael Vornok.

Stojeći ispod spomenika Kingu na kampusu, Beri nastavlja: - Nismo se zbunili.

Drugi crnački birači postavljaju pitanja o Vokerovoj prošlosti - njegovim lažnim tvrdnjama o poslovnim i profesionalnim dostignućima, navode da je bio nasilan prema bivšoj supruzi, i načinu na koji je, kao kandidat, nespretno odgovarao na neka pitanja o javnoj politici. Vokera prate i navodi dve bivše devojke da im je finansirao abortus, iako se kao politički kandidat protivi abortusu.

Neki kažu da veruju da republikanski lideri pokušavaju da iskoriste Vokerovu slavu u toj državi kao osvajača cenjenog Hajsmenovog trofeja i nacionalnog prvenstva kada je igrao kao bek za "Buldoge iz Džordžije".

(Glas Amerike)