Umro hrvatski general Pavao Miljavac 1Foto: Shutterstock/Bumble Dee

Penzionisani general i bivši ministar odbrane Pavao Miljavac iznenada je preminuo večeras u 70. godini, potvrđeno je iz Hrvatskog generalskog zbora.

Preminuo je u bolnici u Zagrebu.

Miljavac je, kako je za N1 rekao penzionisani general Ljubo Ćesić Rojs, pre tri dana završio u bolnici, nakon nesrećnog pada pri kojem je udario glavom.

Pavao Miljavac je rođen u opštini Netretić 3. aprila 1953. godine. Diplomirao je na Tehnološko-hemijskom fakultetu u Zagrebu.

Od početka Domovinskog rata uključen je u odbranu zemlje. Tokom svoje vojne karijere obavljao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci – bio je načelnik Glavnog stožera i komandant Karlovačke kolektivne oblasti i pomoćnik i zamenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Nakon unapređenja u čin general-pukovnika 1996. godine, iste godine je postavljen na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na toj funkciji je bio do 1998. godine.

Od 14. oktobra 1998. do 27. januara 2000. bio je na funkciji ministra odbrane u Vladi premijera Zlatka Mateše.

Nakon parlamentarnih izbora 2000. godine ušao je u Hrvatski sabor, prvo kao zastupnik HDZ-a, da bi sa Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Hrvatski demokratski centar, kasnije preimenovan u Demokratski centar. Na kraju se vratio u HDZ i zajedno sa dvadesetak penzionisanih generala uključio se u pitanja odbrane.

Do januara ove godine bio je načelnik Hrvatskog generalskog korpusa. Bio je na čelu Generalne skupštine u dva mandata, a nakon toga je postao njen počasni predsednik.

Jedna od poslednjih Miljavčevih javnih izjava bila je o optužnicama srpskog tužilaštva protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine tokom akcije Oluja, kada je ocenio da će to biti priča koja će trajati.

„Biće to priča koja će trajati. Predloženo je da se protiv mene, Domazeta i Maričića podigne optužnica. Koliko znam, to je podneto, a sada, da li će to sud prihvatiti ili ne, o tom potom“, rekao je pre nekoliko dana Miljavac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari