Dokumentarni film „Ko to tamo canta” prikazan u bioskopu Kulturnog centra Vršca

VRŠAC – Kulturni centar Vršac je sinoć bio jedna od stanica na putu promocije dokumentarnog filma „Ko to tamo canta“ autora dr Predraga Pece Adžića.

U nešto više od sat vremena trajanja, Vrščani su imali priliku da pogledaju s jedne strane dokumentarnu, a s druge toplu, nostalgičnu, emotivnu priču o nekada čuvenom Srpskom državnom ansamblu iz Temišvara, srpskoj muzici i njenom uticaju u rumunskom delu Banata, ali i šire u Rumuniji, a sve to u turbulentnom vremenu socijalističke Rumunije za vreme vladavine Nikolaja Čaušeskua.

Prema rečima autora u pitanju je priča koja ga je intrigirala od malih nogu dok je prepoznavao srpske hitove prepevane na rumunski jezik, a kasnije, kako se i sam u jednom periodu života bavio muzikom, imao je priliku da anegdote iz tih vremena čuje iz prve ruke od muzičara sa kojima je sarađivao. Krenuvši od ideje da od zaborava otrgne priče za koje je mislio da će biti interesantne tek geografski uskom području rumunskog Banata i sam se iznenadio odličnim prijemom filma širom Rumunije, ali i u Srbiji.

Istraživanje utkano u film o muzici koja ne poznaje granice, otkrilo je mnoge detalje o Srpskom državnom ansamblu iz Temišvara koji nisu bili poznati široj javnosti, ni rumunskoj, ni srpskoj. Muzika i stare fotografije korišćene u filmu, te mnoštvo izjava sudionika tih, jednom rečju interesantnih vremena, daju ovoj filmskoj priči upravo onu dimenziju koja će privući svakog gledaoca, bez obzira na njegovu nacionalnu ili geografsku pripadnost.

To je bio i utisak gledalaca na vršačkoj promociji među kojima su bili i direktor KC Vršac Davor Stojković i član Gradskog veća zadužen za kulturu dr Trajan Kačina koji su pre početka projekcije pozdravili sve prisutne.

Peci Adžiću je ovo prvi izlet u dokumentarnu filmsku režiju i kako sam, uz osmeh, kaže – dopalo mu se, tako da već radi na novom projektu pod nazivom „Karavan duhovnosti“ koji donosi priču o pet srpskih manastira u Rumuniji.

Što se tiče filma „Ko to tamo canta“, nakon vršačke promocije, u narednom periodu uslediće promocije u Novoj Crnji, Novom Bečeju, Zrenjaninu i Kikindi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.