petr fijalaFoto: EPA-EFE/Maciej Kulczynski

Češki premijer Petr Fijala ocenio je danas pred odlazak na samit Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani da uspeva zbližavanje EU i zapadno-balkanskih zemalja, a za to što će taj skup prvi put biti održan u regionu rekao je da je signal podrške veoma bliskim partnerima EU.

„Zbližavanje uspeva što pokazuje i današnji samit prvi put direktno u regionu Zapadnog Balkana. To je jasan signal podrške zemljama koje su vrlo bliski partneri EU. Stabilnost u regionu u interesu je EU“, kazao je Fijala novinarima na aerodromu u Pragu pred odlazak u Tiranu.

Premijer Češke koja do kraja godine predsedava EU najavio je da će na samitu razgovarati i o zajedničkoj platformi EU i Zapadnog Balkan za nabavke gasa i vodonika i o konkretnim koracima kako da se ublaže posledice ruske invazije na Ukrajinu na cene u Evropi u kojima bi mogao da učestvuje i Zapadni Balkan.

„To bi u napetoj situaciji trebalo da vodi snižavanju cena i većoj dostupnosti energenata. EU je Zapadnom Balkanu pomogla paketom od milijardu evra da smanji zavisnost regiona od ruskog gasa“, kazao je Fijala.

Važna tema samita, po rečima Fijale, biće i nelegalna migracija balkanskom trasom gde veruje da bi važan element suzbijanja nelegalne migracije bilo ubrzano uskla]ivanje politike izdavanja viza u regionu sa politikom viza EU.

„Zaštitu šengenskog prostora treba pomeriti dalje na jug, ispred njegovih granica. Zapadno-balkansku trasu koriste šverceri. Moramo da sprečimo te trgovce ljudskom nesrećom i da smanjimo broj nelegalnih migranata. EU i njene države članice podržavaju zemlje Zapadnog Balkana da zaštite granice“, rekao je češki premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari