Više od dve milijarde za rešavanje komunalnih problema u NS: Da li će i vaš život biti kvalitetniji?

Novi Sad je za 2023. godinu pripremio 20 projekata ulaganja u komunalnu infastrukturu koji su vredni više od 18 miliona evra, odnosno više od dve milijarde dinara.
Više od dve milijarde za rešavanje komunalnih problema u NS: Da li će i vaš život biti kvalitetniji?
Foto: 021.rs
Prema planovima objavljenim na platformi Tvojgrad.rs, najviše bi se ulagalo kanalizaciju i pretežno bi građevinske mašine bile u ulicama na području Adica i Veternika. Ovo nije iznenađujuće, jer ovi delovi grada uglavnom imaju nerešenu komunalnu infrastrukturu. 
 
Treba napomenuti da su u pitanju predloženi projekti za koje građani mogu da glasaju putem platforme. 

Osim toga, nadležni su među projekte uvrstili i održavanje gradskih saobraćajnica u vrednosti od 1,5 milijardi dinara. Međutim, nema informacija o kojem broju ulica je reč, već se navodi da će "akcenat biti na rekonstrukciji prioritetnih i izrazito frekventnih saobraćajnica".

Ukoliko se projekti gledaju pojedinačno, najvrednija je izgradnja crpne stanice za kanal T-800, što je posao koji bi trebalo da košta 240 miliona dinara. Nova crpna stanica će rešiti problem odvođenja atmosferskih voda iz kanala T-800, odnosno osiguraće se dalje prepumpavanje vode koja se sliva iz Veternika, Adica i Telepa u rukavac Šodroš. 
 
Za rekonstrukciju Ulice kralja Petra I u Veterniku, na deonici od kružne raskrsnice do Tome Maksimovića, planirano je da se izdvoji 228,4 miliona dinara. Posao podrazumeva izgradnju kolovoza, pešačkih i biciklističkih staza u dužini od 630 metara, ali i atmosferske kanalizacije, javne rasvete i uređenja zelenila. 
 
Potpuna rekonstrukcija Ulice vojvode Knićanina, uz sređivanje kolovoza, parkinga i pešačkih staza, trebalo bi da košta 195,2 miliona dinara. 
 
U planu su i četiri projekta koja se odnose na razna ulaganja u poboljšanje rada Fabrike vode, a zajedno vrede više od 360 miliona dinara. Osim toga, ponuđen je i projekat sanacije bunara "BHD 9", na Ratnom ostrvu, u vrednosti od 95 miliona dinara.
 
Za Adice su ponuđeni i projekti izgradnje kanalizacije južno od Ulice Marije Bursać do kanala T-803, i južno od kanala do Branka Ćopića. Prvi projekat je vredan 208,7 miliona dinara, a drugi 190,9 miliona. Takođe, projekat izgradnje kanalizacije u Svetolika Rankovića, Jovana Bjelića, Novoplanirana, Cetinjska i Mladena Stojanovića, u dužini od 1.500 metara, procenjen je na 66 miliona dinara. 
 
Predlaže se i gradnja kanalizacije i vodovoda, u iznosu od 61,1 milion dinara, u nekoliko ulica na Adicama - Sime Milutinovića Sarajlije, Bogdana Popovića, Save Vukosavljeva i Nova 8. Izgradio bi se kilometar kanalizacije i isto toliko vodovoda. Tu je i vodovod u Slavonskoj, Zetskoj, Jovana Ristića i Mihajla Lalića, na Adicama, za 53,8 miliona. 
 
Među predloženim projektima je i izgradnja magistralnog vodovoda u Dragoslava Srejovića, sa pratećim sekundarnim cevovodima u Veterniku, u vrednosti od 50 miliona dinara. Ista suma predviđena je i za gradnju vodovodne mreže duž Bulevara Evrope, od Primorske do Privrednikove, što je, kako se navodi, "preduslov za razvoj radne zone Sever I i izgradnju vodovne mreže u naseljima Gornje Livade i Šumice".
 
U Kaću bi moglo da se krene u posao postavljanja cevovoda, što bi omogućilo da 50 objekata u Partizanskoj i Slavka Rodića bude povezano na vodovodnu mrežu. Ovaj posao vredi devet miliona dinara.
Za Stare Ledince pripremljen je projekat vredan šest miliona dinara kojim bi se finansiralo postavljanje 400 metara cevi kako bi oko 20 objekata dobilo mogućnost priključenja na vodovod.
 
Predložen je i projekat izgradnje potisnog cevovoda severne strane Rokovog potoka u Petrovaradinu, u vrednosti od 60 miliona dinara. Tu je i projekat izgradnje atmosferske kanalizacije od Instituta u Sremskoj Kamenici do Rokovog potoka, u dužini od 860 metara, vredan 70 miliona dinara.
 
Grad je predložio i da se sa devet miliona dinara finansira studija koja bi trebalo da ponudi smernice za razvoj kanalizacije atmosferskih voda i kanalizacije otpadnih voda na području Starih Ledinaca, Ledinaca, dela Sremske Kamenice, Petrovaradina i Bukovca. 
 
Za radove u Ulici Teodora Pavlovića, na Adamovićevom naselju, koji bi obuhvatili rekonstrukciju saobraćajnih površina, gradska vlast je spremna da izdvoji 79,4 miliona dinara. 
 
Potrebno je ukazati i na to da Grad ima poseban projekat uređenja Almaškog kraja koji je procenjen na 2,3 milijarde dinara. Ova suma pokriva niz radove koje finansiraju Novi Sad i AP Vojvodina, a neki su već počeli ove godine. Uređenje Almaškog kraja obuhvata rekonstrukciju komunalne infrastrukture, parterno uređenje i popravku fasada. 
 
Platforma Tvoj grad pokrenuta je prošle godine i na njoj građani mogu da glasaju za predložene projekte, ali ne i protiv njih. 
 
Za 2023. godinu predložena su 93 projekta, čiji su predlagači gradske uprave, gradska javna preduzeća i drugi korisnici javnih sredstava. Broj prikupljenih glasova uticaće na konačnu odluku o kapitalnim projektima. Ostale projekte možete da pogledate na OVOM LINKU.
  • Ахм....

    06.12.2022 16:57
    Петроварадин ништа....
    Као да не постоји...
  • pajo patak

    06.12.2022 15:00
    @Kuki
    Вучевић ti obećava do 2025. bar 30 dana obuke.
  • casovnicar

    06.12.2022 14:52
    Kanalizacija
    Dok se gradska vlast hvali projektima, samo da podsetim da u ulici Vuka Isakovica u Petrovaradinu nema kanalizacione mreže. Ulica je na 40 minuta peške od centra Novog Sada, autom manje od 7 minuta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti