Почетна > Свет
Свет

Пекинг: Одржана комеморација Ђанг Цемину

Кинески лидери изрекли су данас на комеморацији у Пекингу похвале недавно преминулом бившем кинеском председнику Ђанг Цемину као лојалном марксисти-лењинисти, који је надгледао брзи економски успон земље, задржавајуц́и строгу контролу Комунистичке партије над кинеским друштвом.
Фото: Танјуг/CCTV via AP

Кинески председник и актуелни партијски лидер Си Ђинпинг похвалио је Ђанга током једносатног обраћања у Великој дворани народа у Пекингу, у присуству високих политичких и војних званичника, пренео је АП.

Си је поменуо изненадно уздизање Ђанга у највишег лидера непосредно уочи крвавог сузбијања продемократског покрета предвођеног студентима 1989. године на тргу Тјенанмен у Пекингу.

„Тешка ситуација у земљи и иностранству и борба између различитих друштвених система доводи до тога да различити идеолошки системи често тестирају сваког члана наше странке“, рекао је Си.

На комеморацији је одата пошта Ђангу троминутним ћутањем.
Државна кинеска телевизија ЧТВ у понедељак је показала тело Ђанга положено у кревет од цвећа и зимзелена и прекривено партијском заставом у војној болници у Пекингу.

Ђангово тело послато је на кремацију на Револуционарно гробље Бабаошан, где су сахрањени многи кинески лидери.

Након што је преузео дужност од реформистичког лидера Денг Сјаопинга, Ђанг је надгледао примопредају Хонконга од британске владавине 1997. и улазак Пекинга у Светску трговинску организацију 2001.
Ђанг је умро у 96. години од леукемије и отказивања више органа 30. новембра у Шангају.

Vremeplov: U bici za Moskvu Crvena armija prešla u protivnapad

Преузмите андроид апликацију.